Policijska operacija

Uspješna akcija u Bruxellesu: Najtraženiji bjegunac Abdeslam lakše ranjen u pucnjavi i prebačen u pritvor

Hina

Reuters

Reuters

 Prema posljednjim informacijama, organizator pariških napada Salah Abdeslam je propucan u noge, lakše ranjen i prebačen u pritvor. Uhićenjem jedinog preživjelog napadača i organizatora napada u Parizu završena je velika višednevna policijska akcija.



NOVO 21.10 Najtraženiji bjegunac povezan s terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga, Salah Abdeslam, uhićen je u petak nakon oružanog obračuna s policijom u Bruxellesu, potvrdilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.


Lokalni mediji izvijestili su da je Salah Abdeslam, 26-godišnji Francuz, pritom ranjen.


Televizijske snimke BFMTV-a prikazale su naoružane pripadnike snaga sigurnosti kako odvode muškarca s vrećom na glavi iz zgrade u četvrti Molenbeek i odvoze ga.


Francuski predsjednik Francois Hollande i belgijski premijer Charles Michel otišli su sa summita EU-a koji se održavao u to vrijeme u Bruxellesu kako bi razgovarali o toj operaciji, kazali su dužnosnici.




Nakon uhićenja, koje je proteklo uz pucnjavu, čule su se i dvije eksplozije, no nije poznato jesu li one bile dio operacije ili čišćenja.


NOVO 19.30 Tijekom operacije su Abdeslam i još jedan za sada neidentificiran muškarac uhićeni, objasnio je jedan od tih izvora koji nije precizirao je li operacija završena.


Abdeslamovo uhićenje potvrdio je i belgijski ministar za azil i migracije Theo Francken.


»Imamo ga«, rekao je na Twitteru.


Nešto ranije je jedan francuski policijski izvor naveo da je jedan muškarac uhićen, drugi ranjen, a treći se sakrio u općini Molenbeek.


Dvije osobe su ranjene u policijskom napadu na jednu kuću u Molenbeeku, rekla je načelnica općine Francoise Schepmans.


Jedan helikopter je nadlijetao to područje u petak predvečer.


NOVO 18.30 Prema posljednjim informacijama, Abdeslam je propucan u noge, lakše ranjen i prebačen u pritvor.


Uhićenjem jedinog preživjelog napadača i organizatora napada u Parizu završena je velika višednevna policijska akcija.


NOVO 18.15 Najtraženiji bjegunac Salah Abdeslam je ranjen i uhićen u velikoj policijskoj akciji, javlja Le Figaro pozivajući se na izvore iz policije.


U pucnjavi tijekom policijskog pretresa u bruxelleskoj četvrti Molenbeek u petak ranjena je jedna osoba, prenose belgijski mediji RTL i L’Echo, a list DH piše da se radi o najtraženijem bjeguncu Salahu Abdeslamu. Policija za sada govori tek da je operacija u tijeku i ne želi komentirati nepotvrđene informacije da se radi o najtraženijem bjeguncu Salahu Abdeslamu, osumnjičenom za teroristički napad na Pariz u studenome prošle godine.

U Bruxellesu je u obračunu s policijom početkom tjedna u četvrti Forest ubijen Alžirac Mohamed Belkaid za kojeg se utvrdilo da je također traženi sumnjivac koji je planirao terorističke napade u Parizu u studenome prošle godine. Tužiteljstvo je u petak objavilo da je muškarac poznat pod imenom Samir Buzid, za kojim se tragalo, najvjerojatnije Mohamed Belkaid, Alžirac ubijen u utorak.


Francuska i belgijska policija tragala je za »Buzidom« od prosinca, kada su se pojavili dokazi da je prebacio gotovinu iz Bruxellesa jednoj ženi ubijenoj s drugim sumnjivcima u Parizu pet dana nakon napada.


Belgijska televizija RTBF prenijela je da je Belkaid bio suradnik bjegunca Salaha Abdeslama, čiji su otisci i DNK pronađeni u stanu u kojem je Belkaid ubijen. Neimenovani izvor rekao je da je »više nego vjerojatno« da je Abdeslam pobjegao s te lokacije gdje je u utorak policija izvela raciju.