Bez mogućnosti pomilovanja

Ubojica američkog snajperista osuđen na doživotni zatvor

Hina

Reuters

Reuters



WASHINGTON – Bivši marinac Eddie Ray Routh osuđen je u utorak na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubojstva Chrisa Kylea, elitnog snajperista proslavljenog u filmu »Snajperist«, i njegovog prijatelja Chada Littlefielda.


Nakon što je tužitelj u završnoj riječi kazao da je 27-godišnji Routh prilikom postavljanja smrtonosne zasjede djelovao hladno i proračunato, porota u Teksasu, sastavljena od 10 žena i dvojice muškaraca jednoglasno ga je proglasila krivim za ubojstvo koje sa sobom nosi i moguću smrtnu kaznu, no tužitelj Alan Nash je prije bio najavio da neće tražiti smrtnu presudu.


Nakon što je okružni sudac Jason Cashon pročitao presudu, u sudnici je nastupila zaglušujuća tišina popraćena suzama i zagrljajima pri odvođenju Routha na izdržavanje doživotne kazne zatvora.




Kyleova udovica Taya u sudnici je bila sve dane suđenja i bila je prva svjedokinja koju je tužitelj pozvao na klupu za svjedoke prije 13 dana, no nije bila nazočna na izricanju presude već je izašla tijekom završnih riječi obrane, vidno uznemirena njihovom taktikom prizivanja na neuračunljivost.


No, veći dio obitelji ubijenog Littlefielda je ostao, a dvije osobe su u svojstvu oštećenih dale izjave o utjecaju na žrtve, obraćajući se direktno Routhu koji je uglavnom nepomično sjedio i gledao u suca, izbjegavajući njihov pogled.


»Oduzeli ste živote dvojice heroja, ljudi koji su vam pokušali biti prijatelji. Vi ste američka sramota«, rekao je Jerry Richardson, Chadov polubrat. Te su riječi izazvale dirljive scene u i izvan male sudnice grada Stephenvillea, 160 kilometara jugozapadno od Dallasa.


Chadova majka Judy je nakon presude ispred sudnice izjavila: »Bog se pokazao odanim. Zadovoljni smo presudom koja je večeras donesena«, rekla je Judy.


Bivši pripadnik posebnih američkih postrojbi The Seals, priznat kao najvještiji snajperist u američkoj vojnoj povijesti sa 160 službenih smaknuća, Kyle je bio tema filma koji je režirao Clint Eastwood, s Bradleyjem Cooperom u glavnoj ulozi, koji je po ocjenama velikog broja kritičara zadivljujuće odglumio teksaškog ratnog heroja, dobitnika najvišeg vojnog odličja. Film je bio nominiran za šest Oscara, a tu prestižnu nagradu je dobio za montažu zvuka. Film je na kinoblagajnama do sada zaradio preko 400 milijuna dolara.


Routhovi odvjetnici nisu sporili izvršenje ubojstva 38-godišnjeg Kylea i 35-godišnjeg Littlefielda na streljani Rough Creek and Lodge, ali su porotu pokušali uvjeriti da je njihov branjenik u kritičnom trenutku bio neuračunljiv te da se i inače radi o paranoidnom šizofreničaru koji je taj dan, 23. veljače 2013., i pio i pušio marihuanu.


Obraćajući se poroti, okružni tužitelj Nash je gromoglasno izjavio: »Optuženi je hladnokrvno ustrijelio dvojicu muškaraca, pucao im je u leđa. Proglasite ga krivim«.


Uz ponovljeno suđenje Andrei Yates koja je oslobođena krivnje za utapljanje njezine petero djece u kadi jer je patila od postporođajne psihoze, ovaj je slučaj privukao najviše pažnje kada se radi o prizivanju na neuračunljivost u Teksasu.


Obrana je pokušala suđenje premjestiti izvan okruga u kojem je Kyle ubijen, no na drugu godišnjicu njegove likvidacije, tek nekoliko dana pred početak izbora porote, guverner Teksasa Greg Abbot je 2. veljače proglasio Danom Chris Kylea.


Psihijatri koje je angažiralo tužiteljstvo tvrdili su da je Routh u trenutku ubojstva jako dobro znao što radi te da usprkos dijagnozi zna razlikovati dobro od zla.Mitchell Dunn, psihijatar na strani obrane, tvrdio je na suđenju da je Routh bio duboko uvjeren u »kanibalističke« namjere svojih poznanika koje je smatrao »hibridnim svinjama poslanim da ubijaju ljude«.

Njegova obitelj je posvjedočila da je patio od mentalne bolesti nakon što je napustio vojsku 2010. Tvrdili su da pati od PTSP-a iako kao tehničar za oružje nije sudjelovao ni u kakvim borbenim operacijama u Iraku i Haitiju.


Porota obrani nije povjerovala, a Routhu još ostaje pravo na žalbu,