Prisjećanje

UKLETI DATUM Na dan kad je gorio Notre Dame u povijesti su se već događale brojne katastrofe

Bojana Guberac

Reuters

Reuters



Datum na koji je preksinoć došlo do strašnog požara u čuvenoj pariškoj katedrali Notre Dame – 15. travnja – u povijesti je već zabilježen po nekim dojmljivim tragedijama.


Prisjetit ćemo ih se.


2019. – Požar uništio Notre-Dame


Preživjela je »Quasimodova katedrala« stoljetna ratovanja, Francusku revoluciju, vjerske ratove. Preživjela je kugu i naciste.




I dok su izraelski znanstvenici ovoga tjedna objavili kako su prvi u svijetu uspjeli isprintati 3D srce od ljudskog tkiva, »srce Pariza«, devastirano požarom, nikada više neće biti isto.


Reuters


Reuters



2013. – Bombaški napad u Bostonu


Reuters


Reuters



Bombaški napad dogodio se za vrijeme održavanja Bostonskog maratona, kada su eksplodirale dvije bombe postavljene nedaleko od završne linije. Eksplozija je usmrtila troje ljudi a ozlijeđene su 264 osobe. Policija je potom pronašla još jednu neeksplodiranu bombu. Počinitelji terorističkog napada su dvojica braće, američkih studenata čečenskog podrijetla.


1989. – Katastrofa u Hillsboroughu



Tijekom utakmice između Liverpoola i Nottingham Foresta u polufinalu kupa Engleske zbila se najveća sportska tragedija na stadionima Velike Britanije.


Pucanje centralne tribine uslijed prenatrpanosti uzrokovalo je smrt 96 navijača Liverpoola i ozlijedilo 766 osoba. Roditelji žrtava okrivili su službu hitne pomoći koja je sporo reagirala, kao i policiju koja nije dozvoljavala navijačima da pobjegnu na teren uslijed urušavanja tribine.


1912. – Potonuo Titanic



»Nepotopivi« britanski putnički brod Titanic tone u sjevernom Atlantiku u 2:20 sati, dva sata i četrdeset minuta nakon što je udario u ledeni brijeg. Preživjelo je samo 710 od 2.227 putnika i posade na brodu. Smrznuta tijela 1.526 putnika danima su plutala.


»Za promatrača u daljini izgledalo je kao jato galebova koje se njiše s valovima. Stotine njih. Svi zajedno«, opisao je prizor član posade spasilačkog broda.


Pripremila Bojana GUBERAC