Raketiranje kolone

U Srbiji podnijeta prijava za ratni zločin protiv ministra Krstičevića: Terete ga za smrt 81 srpskog civila

Hina

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika



Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.


Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.


Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.




Po pisanju lista srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf – Jajce.


Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.