Egipat

U STRAHU SU VELIKE OČI Egipatska vlada zakonom zabranjuje prodaju žutih prsluka

P. N.

Žuti prsluk, Pixabay.com

Žuti prsluk, Pixabay.com

Čitav svijet promatra prosvjede u Francuskoj zbog nezadovoljstva politike tamnošnjeg predsjednika Macrona. Prosvjednici su kao zaštitni znak nosili, sada već kultne "žute prsluke". U strahu da se takvi prosvjedi ne bi dogodili u Egiptu, vlasti stavljaju embargo na prodaju spomenutog odjevnog predmeta.



Egipatski odvjednik Mohamad Ramadan, od jučer je službeno u pritvoru na 15 dana. Razlog? Na svom je Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je obučen u žuti prsluk. Spomenuti komad odjeće postao je sinonim za prosvjede u Francuskoj i stoga je egipatsko tužilaštvo Ramadanu otvorilo vrata pritvora zbog nošenja istog. 


Ramadan je zadržan zbog optužbi da podržava ideje terorističke grupe, promiče lažne vijesti i nošenjem žutog prsluka poziva na prosvjed protiv vlade, koristeći društvene medije, izvještava portal Madamasr iz Caira. Ramadan je inače još 2017.godine, u odstustvu osuđen na 10 godina zatvora zbog vrijeđanja predsjednika. 


Ogorčeni trgovci se žale da ih vlasti tjeraju potpisivati izjave kojima se obvezuju da neće prodavati žute prsluke. Aljazeera prenosi da je jedan trgovac odbio prodati žuti prsluk čija je cijena 1 dolar, iz razloga što će se takvom prodajom dovesti u velike probleme. 




Zabrana prodaja žutih prsluka započela je u subotu i trajati će do 25. siječna iduće godine. Inače, tog je datuma godišnjica prosvjeda u Eigptu protiv vladanja tadašnjeg predsjednika Mubaraka. Otkako je sadašji predsjednik Abdel Fattah el – Sisi došao na vlast pučem 2014. godine, u Egiptu je uhićeno više tisuća protivnika njegove politike.  


Jedan od neimenovanih izvora za Aljazeeru je na pitanje jesu li vlasti zabrinute zbog potencijalnih prosvjeda, odgovorio kako je ovo pitanje prevencije, a ne straha. Francuskim se prosvjedima pridružila i Belgija, a pitanje ostaje hoće li i Egipat krenuti u prosvjed za slobodu i promjenu politike.