Novi zakon

U Njemačkoj po prvi put istospolni bračni par posvojio dijete

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

»Upravni sud četvrti Tempelhof-Kreuzberg poslao je dojavu kojom potvrđuje pravo bračnom paru Michaelu i Kaiu Koroku na posvojenje udomljenog Maximiliana, čime je obavljeno prvo posvajanje djeteta jednog homoseksualnog para nakon stupanja na snagu zakona o 'braku za sve' 1. listopada«, priopćila je na svojim stranicama udruga



BERLIN Dvojica muškaraca u Berlinu postala su u utorak prvi homoseksualni par koji je u Njemačkoj usvojio dijete, samo nekoliko dana nakon stupanja na snagu zakona o braku za istospolne parove.  


Nakon što je 1. listopada stupio na snagu zakon o istospolnom braku, jedan je homoseksualni par u Berlinu službeno posvojio svoje udomljeno dijete, priopćila je u utorak Udruga lezbijki i homoseksualaca Berlina i Brandenburga.


»Upravni sud četvrti Tempelhof-Kreuzberg poslao je dojavu kojom potvrđuje pravo bračnom paru Michaelu i Kaiu Koroku na posvojenje udomljenog Maximiliana, čime je obavljeno prvo posvajanje djeteta jednog homoseksualnog para nakon stupanja na snagu zakona o ‘braku za sve’ 1. listopada«, priopćila je na svojim stranicama udruga.




Bračni par Korok je 2. listopada svoji dosadašnji status »uknjižene životne zajednice« preinačio u bračnu zajednicu i odmah nakon toga postavio zahtjev za posvojenjem malog Maximiliana, koji od rođenja kao udomljeno dijete živi s bračnim parom Korok te oni sada postaju njegovi legalni skrbnici.


Posvajanje je istospolnim parovima do 1. listopada bilo onemogućeno. Novi zakon u potpunosti izjednačava brakove između hetero i homoseksualnih parova pa tako istospolni partneri imaju sada iste porezne olakšice kao i pravo na usvajanje djece kao i heteroseksualni parovi.


Njemačka je od 2001. omogućila registrirano partnerstvo homoseksualnim parovima, no sada su dobili ista prava kao i ostali parovi nakon što je njemački parlament u lipnju velikom većinom podupro izjednačavanje homoseksualnih i heteroseksualnih brakova.