Povijest kao žvakaća guma

U Mostaru slavili Herceg-bosnu: Tvrde da su “Hrvati Herceg-bosnom spasili BiH od raspadanja”

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

«Došlo je konačno krajnje vrijeme da BiH uredimo po mjeri svih naroda. To je jedan zadatak koji je pred nama. Herceg Bosna je bila jedan veliki projekt da bi BiH uopće preživjela«, rekao je Čović.



MOSTAR – Uspostavom Herceg-Bosne očuvani su Hrvati i spriječen raspad Bosne i Hercegovine, rekli su u Mostaru sudionici svečane akademije održane u spomen na hrvatsku teritorijalnu jedinicu uspostavljenu prije 24 godine na današnji dan i ugašenu Washingtonskim i Daytonskim sporazumom.


«Jedino su Hrvati za vrijeme rata prihvaćali sve prijedloge o prekidu borbi. Zato su i utemeljili Hrvatsku zajednicu, a zatim i Hrvatsku republiku Herceg Bosnu. Ne da bi rušili BiH nego da bi se hrvatski narod obranio. Zahvaljujući HVO i Herceg Bosni obranjena je i Bosna i Hercegovina«, rekao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić.


Govoreći na svečanoj akademiji na kojoj je predstavljeno troknjižje ‘Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg–Bosne’ nekadašnjeg premijera Jadranka Prlića, a danas haškog optuženika, l Šoljić je rekao da su ‘sotonoziranje’ Herceg Bosne provodili »oni kojima nije bilo u interesu da Hrvati opstanu u ratu i da danas budu ravnopravni«.




Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor ocijenio je da je troknjižje na 2.100 stranica dr. Prlića kapitalni doprinos istini u Domovinskom ratu koju »ne može osporiti nijedan sud«.


Rekao je da knjiga ruši nametnutu percepciju u javnosti u Hrvatskoj o krivnji u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini.


»Hrvatska politika od 1990. bila dosljedno za suverenitet BiH, presudno je predsjednik Tuđman utjecao na referendum o neovisnosti BiH, Hrvatska je među prvima priznala BiH, hrvatske postrojbe sudjelovale su u obrani BiH, hrvatsko vodstvo prihvatilo je sve prijedloge o rješenju sukoba, a Hrvatska republika Herceg Bosna bila je sukladna svim međunarodnim planovima«, rekao je.


Povjesničar Mladen Ančić ocijenio je Prlićevo troknjižje »grandioznim« djelom koje će se sve više cijeniti u budućnosti.


Saborski zastupnik ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata BiH Željko Raguž rekao je da je autor u zaključku sažeo poruku »oni koji su bili protiv Herceg Bosne bili su i protiv jednakopravnosti Hrvata u BiH’.


»On također izražava sažaljenje prema svim žrtvama, Srbima i Bošnjacima, a jednako to očekuje od druge strane i za Hrvate«, rekao je Raguž.


Više izaslanstava položilo je prije svečane akademije vijence i položilo svijeće za poginule branitelje ispred središnjeg spomen obilježja na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, pri čemu je predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović istaknuo da su Herceg Bosnom Hrvati spasili Bosnu i Hercegovinu.


«Došlo je konačno krajnje vrijeme da BiH uredimo po mjeri svih naroda. To je jedan zadatak koji je pred nama. Herceg Bosna je bila jedan veliki projekt da bi BiH uopće preživjela«, rekao je Čović.


Na zasjedanju Sabora 28. kolovoza 1993. u Grudama je utemeljena Hrvatska Republika Herceg Bosna kao sastavni dio Owen Stoltenbergova plana o ustroju BiH s trima republikama. Taj je plan odbila bošnjačka strana i Herceg Bosna je ugašena sklapanjem Washingtonskog i Daytonskog mirovnog plana kada su Hrvati zajedno s Bošnjacima utemeljili jedan od dva današnja entiteta Federaciju BiH.


Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) donio je 2013. osuđujuću presudu protiv šestorice nekadašnjih visokih dužnosnika Herceg Bosne, među kojima je Prlić, proglasivši ih krivima za zajednički zločinački pothvat koji je podrazumijevao etničko čišćenje Bošnjaka i pripajanje dijela teritorija BiH Republici Hrvatskoj. Do studenog ove godine očekuje se donošenje pravomoćne presude pred ICTY-om.