Hrvatski velikani

U Austriji obilježena 347. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Hina



 Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 347. godišnjica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.


Zrinski i Frankopan pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara južno od Beča, 30. travnja 1671. kao vođe protuhabsburške urote, kojom su  nastojali spriječiti centralističke i germanizacijske težnje bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.


U prigodnim govorima naglašeno je da se zajedničkim tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i hrvatskih sunarodnjaka u Austriji odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Franu Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.




U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta nazočne je pozdravio gradski vijećnik Fritz Dirnhobel, koji je rekao da treba razumjeti različita povijesna stajališta, zahvalio je na posjetu gradu i održavanju tradicije koji svaki narod treba njegovati. Također je kazao da je ovo prigoda i za buduću suradnju i dogovor o novim zajedničkim projektima.


“Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine i neprolaznog sjećanja”, naglasila je u prigodnom govoru hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. “Žrtva koju su podnijeli za slobodu i pravdu hrvatskog naroda nije bila uzaludna. Povijesna zbivanja koja su uslijedila to su potvrdila”, rekla je ona izrazivši zadovoljstvo što je komemoraciji nazočilo jako mnogo mladih ljudi koji će, prema njezinim riječima, “prenositi poruku velikana: poštenje, predanost i požrtvovnost na opće dobro hrvatskog naroda”.