Sumatranski nosorog

Tužno: Opraštamo se od posljednjeg mužjaka jedne od najugroženijih životinjskih vrsta

Portal Novilist.hr

FOTO/Sumatranski nosorog, Wikimedia Commons

FOTO/Sumatranski nosorog, Wikimedia Commons

Sudbina sumatranskih nosoroga je postala potpuno neizvjesna zbog vijesti koja nam stiže iz Malezije. 



Nosorog je davno vladao područjima Azije, ali sada je gotovo nestao iz divljine i vjeruje se da postoji manje od stotinu primjeraka ove životinje.


Tužna vijest o smrti mužjaka sumatranskog nosoroga Tama, stigla je ovog ponedjeljka iz rezervata za divlje životinje u Borneu, javlja BBC.


Jedini primjerak ove vrste u Maleziji, sada je ženka Iman. Nakon desetljeća uništavanja šuma i krivolova, vjeruje se da u divljini postoji od trideset do sto sumatranskih nosoroga, a većinom su lokalizirani na obližnjem otoku Sumatri.




Pokojni Tam je živio više od trideset godina u rezervatu, nakon što su ga otkrili da luta blizu plantaže palminog ulja 2008. godine. Napori uloženi u parenje Tama s dvije ženke, pokazali su se neuspješnima.


Službenici vjeruju da je Tam uginuo od starosti, ali pravi uzrok će se doznati tek nakon autopsije. Cathy Dean, izvršna direktorica humanitarne udruge iz Londona, „Save the Rhino International“ kaže da je unatoč Tamovoj smrti, postojala nada da će se vrsta spasiti od izumiranja.

Najveći razlog zbog kojeg ove velebne životinje nestaju je gubitak njihovih prirodnih staništa.



„Zbog sječe drveća i sve više cesta, šume se smanjuju. Teško im je pronaći partnera za parenje.“, kaže Dean, a prenosi BBC.


Stručnjaci vjeruju da bi 20 individua moglo osigurati dovoljno genetske raznolikosti koja bi spasila vrstu od izumiranja.


„Postoji jako malo životinja u zatočeništvu u skloništu za nosoroge, pa se nadamo što bržem parenju.“, dodaje Dean.


Sumatranski nosorozi su nekada uživali u područjima od podnožja Himalaje u Butanu i sjeveroistoku Indije, kroz južnu Kinu, Myanmar, Tajland, Kambodžu, Laos i Vijetnam, pa sve do malezijskog poluotoka i otoka Sumatra i Borneo u Indoneziji.


Vrsta je sada isključivo na području Sumatre, a Međunarodni savez za očuvanje prirode ih je stavio na listu kritično ugroženih vrsta, prenosi BBC.