Američka administracija

Trump smijenio državnog tajnika Tillersona. Na njegovo mjesto stiže šef CIA-e Mike Pompeo

Hina

Rex Tillerson i Mike Pompeo / Foto: REUTERS

Rex Tillerson i Mike Pompeo / Foto: REUTERS

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od listopada kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson Trumpa nazvao »kretenom«



Američki predsjednik Donald Trump u utorak je smijenio državnog tajnika Rexa Tillersona i na njegovo mjesto postavio direktora CIA-e Mikea Pompea.


Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od listopada kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson Trumpa nazvao »kretenom«.


Trump je javno nekoliko puta potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog tajnika prošli tjedan nije niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.




Trump je, tipično za njega, smjenu objavio rano po američkom vremenu na Twitteru.


»Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!«.


Tillerson je na mjesto državnog tajnika došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.


Na Pompeovo mjesto direktora CIA-e doći će njegova dosadašnja zamjenica Gina Haspel, koja u američkoj obavještajnoj agenciji radi od 1985.