Narušeni odnosi

Trump pozvao May da se fokusira na islamski terorizam, a ne na njega

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

Ured britanske premijerke kritizirao je Trumpa jer je proslijedio video zapis britanske ekstremne desničarke Jayde Fransen, zamjenice čelnika protuimigrantske skupine »Britain First«



Američki predsjednik Donald Trump uzvratio je na kritike britanske premijerke Therese May nakon što je na Twitteru prenio video snimku na kojoj islamisti nasmrt premlaćuju tinejdžera poručivši joj da bi se trebala fokusirati na terorizam u Velikoj Britaniji.


»Theresa @theresamay, nemojte se fokusirati na mene nego na destruktivan radikalni islamski terorizam unutar Velike Britanije. Kod nas je sve u redu«, napisao je na Twitteru Trump.


Ured britanske premijerke kritizirao je Trumpa jer je proslijedio video zapis britanske ekstremne desničarke Jayde Fransen, zamjenice čelnika protuimigrantske skupine »Britain First« (Prvo Britanija). Ona je objavila na Twitteru video snimku za koju kaže da pokazuje skupinu muslimana kako na smrt premlaćuje jednog tinejdžera i uništava kršćanski kip.




Trumpova odluka da ponovno objavi tu video snimku na svom Twitteru izazvala je kritike na obje strane Atlantika, a neki su britanski zastupnici tražili ispriku dok su muslimanske organizacije iz SAD-a rekle da je huškački.


»Predsjednik je pogriješio što je to napravio«, rekao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May.


»’Britain First’ nastoji podijeliti zajednice svojim zazornim pričama koje šire laži i potiču napetosti. Oni izazivaju strah među ljudima koji poštuju zakone«.


Bijela kuća je u obrani Trumpova ponovnog objavljivanje videa rekla da je »riječ o realnoj prijetnji te da predsjednik govori o nacionalnoj sigurnosti, potrebi vojnih troškova, a to su vrlo realne stvari. U tome nema ničega lažnog«, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.


»Oduševljena sam«, rekla je Reutersu Fransen, koju na Twitteru slijedi 53.000 ljudi, i dodala da to pokazuje da predsjednik SAD-a dijeli njen cilj podizanja svijesti o »pitanjima poput islama«.


Britain First je marginalna politička stranka koja želi zaustaviti svu imigraciju i uvesti opću zabranu islama, te svakog tko promiče islam deportirati ili zatvoriti.


Fransen je ranije ovog mjeseca proglašena krivom za zlostavljanje na vjerskoj osnovi jer je uzvikivala uvrede i psovala muslimanku koja je nosila hidžab.


Udruga za građanska prava Antidifamacijska liga rekla je da objavljivanje takvih video snimaka može samo ohrabriti »ekstremiste i antimuslimanske fanatike u SAD-u i inozemstvu te da se oni iskorištavaju u propagandne svrhe«.