Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Ispis članka: Trump Afroamerikanku i bivšu pomoćnicu u Bijeloj kući nazvao ''psetom'' - Novi List

NoviList.hr

Trump Afroamerikanku i bivšu pomoćnicu u Bijeloj kući nazvao ''psetom''

Nikad kraja

14. kolovoz 2018 19:19

Napisao: HINA

Reuters

 Američki predsjednik Donald Trump u utorak je svoju bivšu pomoćnicu u Bijeloj kući Omarosu Manigault Newman nazvaom »psetom«, pošto je nastavila javno objavljivati snimke nastale dok je s njime surađivala. 
Njihova je svađa eskalirala po objavljivanju knjige »Unhinged« (Poremećen) u kojoj Manigault Newman opisuje godinu dana rada u Bijeloj kući.
Manigault Newman je bila među istaknutijim pristašama republikanskog predsjednika, a iz Bijele kuće otpuštena je prošlog prosinca.
Ovih dana objavila je audiosnimku na kojoj je šef osoblja Bijele kuće John Kelly otpušta, kao i snimku poziva s Trumpom na kojoj on govori da s time nije upoznat.
U utorak je CBS News objavio novu snimku, za koju je rečeno da je neprovjerena, gdje se mogu čuti Manigault Newman i nekoliko Trumpovih pomoćnika u predsjedničkoj kampanji u listopadu 2016. kako raspravljaju o mogućnosti pojavljivanja isječka iz serije »Pripravnik» u kojem Trump koristi neke rasne epitete.

CBS Corp, matično poduzeće CBS Newsa, posjeduje nakladničku kuću Simon i Shuster koja je objavila knjigu Manigault Newman.
Trump je u ponedjeljak porekao postojanje takve snimke, citirajući Marka Burnetta, producenta Pripravnika.Neki od pomoćnika kampanje koji se navodno čuju na snimci, također su opovrgnuli postojanje tog razgovora.

U svojoj objavi na Twitteru Trump je pohvalio generala Kellyja zato što je »brzo otpustio to pseto«.
Kritičari su osudili Trumpa zbog rasističkih i seksističkih tonova.
»Predsjednik SAD-a naziva crnkinju psetom? ... Kako se usuđuje bilo koga nazvati psetom?«, rekla je za CNN Frederica Wilson, zastupnica Demokrata.
Kellyanne Conway, viša savjetnica u Bijeloj kući, nije izravno odgovorila na pitanje o prikladnosti Trumpova izbora riječi, ali je za Fox News rekla da nikada nije čula Tumpa da »iznosi rasističke klevete o nekome«.

Trump je angažirao Manigault Newman kao direktoricu komunikacija (Ureda za odnose s javnošću u Bijeloj kući).
Manigault Newman poriče mogućnost da bi snosila pravne posljedice zbog snimanja razgovora. U ponedjeljak je kazala MSNBC-u da će, ukoliko je to zatraže, dati svoje snimke vladinoj agenciji koja istražuje navodne ruske uplive u američke predsjedničke izbore i mogući utjecaj na Trumpovu kampanju.
Rusija je odbacila optužbe o upletanju u izbore, a Trump je tu istragu nazvao lovom na vještice.