Na rubu smjene

Theresa May kaže da bi njena smjena mogla ugroziti Brexit

Hina

Reuters

Reuters



Britanska premijerka Theresa May u srijedu je rekla da će se boriti za svoje vodstvo Konzervativne stranke, poručivši da bi promjena u ovom trenutku odgodila ili čak ugrozila planirani odlazak Velike Britanije iz Europske unije.


Ostalo je manje od četiri mjeseca do 29. ožujka, dana službenog izlaska Velike Britanije iz EU-a, a brexit je zapeo – britanski zastupnici ne žele podržati sporazum postignut s Bruxellesom koji je i pokrenuo pobunu među konzervativcima Therese May.


Govoreći pred rezidencijom u Downing Streetu duže od sat vremena, nakon što je najavljeno glasanje o povjerenju, ona je najavila da će se boriti za svoje vodstvo sa svime što ima.




Upozorila je pobornike brexita u svojoj stranci da će u slučaju njezinog zbacivanja izlazak biti odgođen ili čak i zaustavljen.


»Novi čelnik ne bi bio na funkciji do pravnog roka 21. siječnja, pa bi izbori o vodstvu stvorili rizik predaje kontrole nad pregovorima o brexitu oporbenim parlamentarcima«, kazala je May.


»Novi čelnik ne bi imao vremena ponovno pregovarati sporazum o izlasku i provesti ga kroz parlament do 29. ožujka. Pa bi jedan od prvih odluka trebalo biti produženje ili ukidanje Članka 50., odgađanje ili čak zaustavljanje brexita koji ljudi žele da provedemo«, dodala je premijerka.


Graham Brady, čelnik takozvanog Odbora 1922 konzervativaca, naglasio je kako je granica od 15 posto zastupnika stranke potrebnih za pokretanje postupka opoziva prekoračena.


Glasovanje će se održati u srijedu između 19 i 21 sat po hrvatskom vremenu u prostoriji donjeg doma parlamenta, nakon čega će se odmah otkriti rezultati, otkrio je Brady.


May može biti zbačena ako 158 od njenih 315 zastupnika glasa protiv nje.