Skandal u Bazovici

Tajani se ponovo ispričao: ‘Ponovit ću, što sam rekao i Plenkoviću: Žao mi je, nisam imao loše namjere’

Hina

Foto: Radio Capodistria/Fulvio Sabo

Foto: Radio Capodistria/Fulvio Sabo

Izvučene su iz konteksta dvije riječi iz mog govora. To što pozdravljam Talijane iz Istre i Dalmacije ne znači da sam imao namjeru pretendirati na teritorij, rekao je Antonio Tajani



STRASBOURG Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovio je u utorak kako je govorom na Danu sjećanja u Basovizzi isključivo želio poslati poruku mira i ponovio da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.


»Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice, cilj mojih riječi u Basovizzi (…) bilo je slanje poruke mira i dokaza da zahvaljujući Europi Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru, zajedno, bez granica i zapreka, ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti«, rekao je Tajani hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu.


»Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog posezanja – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, tolikih mrtvih koji su ostali izvan moje države nakon Drugog svjetskog rata«, rekao je Tajani i istaknuo da time nije mislio »uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog«.




Tajani je dodao da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa slovenske i hrvatske.


»Žao mi je. Nisam imao nikakvu namjeru, žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljsko i osvetničko. Svi koji me poznaju dobro znaju moje stavove, bio sam toliko puta i u Hrvatskoj i u Sloveniji, talijanska manjina u tim područjima mora surađivati s hrvatskim vlastima i poštivati njihovu ingerenciju«, rekao je.


Na pitanje očekuje li daljnju reakciju hrvatskih europarlamentaraca, predsjednik Europskog parlamenta, odgovorio je da »ne zna zašto bi reagirali« s obzirom da su čuli što je jučer rekao tijekom plenarne sjednice.


»Svatko tko me poznaje zna moje stavove. Pozdravio sam obitelji žrtava i izbjeglica, ali isto sam učinio i sa žrtvama holokausta, sa svim žrtvama«, nastavio je. »Trebamo uvijek biti svjesni onoga što se dogodilo kako bismo živjeli u miru«, rekao je Tajani koji je izjavom o »talijanskoj Istri i Dalmaciji« šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji i izazvao burne reakcije.


Danas ističe da je to bio nesporazum.


»Bio je to nesporazum, kriva interpretacija moje izjave. Izvučene su iz konteksta dvije riječi iz mog govora. To što pozdravljam Talijane iz Istre i Dalmacije ne znači da sam imao namjeru pretendirati na teritorij«.Tajani je kazao da je isto što je rekao na plenarnoj sjednici ponovio i u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem.

»Opet ću ponoviti ono što sam rekao tijekom plenarne, ponovio sam to i Plenkoviću. Nisam mislio reći niti riječ protiv Hrvata niti Slovenaca, samo sam rekao da su totalitarni režimi radili loše stvari. Svi smo počinili pogreške u prošlosti – svi znamo što se dogodilo tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, svaka strana je napravila pogrešku. I svaka strana je pretrpjela žrtve. Njihova žrtva ne smije biti uzaludna nego treba poslužiti kao temelj današnjeg mira. (…) Ratovi predstavljaju prošlost, to je prošlo vrijeme, Europa nam je donijela pozitivan pomak.«, rekao je Tajani.