Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Sud oslobodio oporbenog čelnika Mihaila Saakašvilija - Novi List

NoviList.hr

Sud oslobodio oporbenog čelnika Mihaila Saakašvilija

Nakon masovnih prosvjeda

11. prosinac 2017 23:51

Napisao: HINA

Kijev sumnjiči Saakšavilija da je želio nasilno preuzeti vlast tijekom nedavnih protukorupcijskih prosvjeda u Kijevu, za koje državno odvjetništvo tvrdi da ga financiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču

Mihail Saakašvili / Reuters

KIJEV Sud u Kijevu oslobodio je u ponedjeljak navečer oporbenog čelnika Mihaila Saakašvilija, uhićenog u subotu i optuženog da je želio izazvati državni udar u aferi za koju oporbenjak tvrdi da mu podmeće predsjednik Petro Porošenko.

Sutkinja Pečerski suda u Kijevu odbacila je zahtjev državnog odvjetništva da Saakašvilijku odredi kućni pritvor i nošenje elektroničke narukvice.

Bivši gruzijski predsjednik i njegove pristaše, među kojima je nekoliko zastupnika, s odobravanjem su dočekali tu presudu.

Kijev sumnjiči Saakšavilija da je želio nasilno preuzeti vlast tijekom nedavnih protukorupcijskih prosvjeda u Kijevu, za koje državno odvjetništvo tvrdi da ga financiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Saakašvilija, koji javno poziva na svrgavanje predsjednika i parlamenta, uhitile su u subotu ukrajinske službe sigurnosti nakon dva neuspjela pokušaja uhićenja prethodnih dana.

Više tisuća njegovih pristaša je u nedjelju izišlo na ulice prosvjedovati protiv uhićenja i zahtijevali su ostavku predsjednika Petra Porošenka.

Saakašvili odbacuje te i optužbe da ga podržava Rusija. Protiv bivšeg gruzijskog predsjednika, koji je pokrenuo novu političku karijeru u Ukrajini, izdana je u domovini tjeralica zbog zloporabe vlasti.

Porošenko je Saakašvilija 2015. imenovao guvernerom Odese, a zatim su se njihovi odnosi pogoršali te je Saakšviliju oduzeta putovnica.