Protiv diskriminacije

Suci u Brazilu izglasali da je homofobija zločin. Kažnjavat će se zatvorom do 5 godina

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Prijetnje s kojima svakodnevno živimo mogu konačno biti ozbiljno shvaćene. Sada će netko morati nešto učiniti s njima. To pokazuje da su naši životi važni"



Vrhovni sud Brazila izglasao je da je homofobija i transfobija sada zločin. Razlozi takve odluke je sve veća diskriminacija brazilske LGBT zajednice.


Šest od 11 sudaca Vrhovnog suda glasovalo je da se radi o zločinu diskriminacije ljudi na temelju njihovog rodnog identiteta ili seksualnosti.


Preostalih pet sudaca tek treba glasovati, ali rezultat će ostati nepromijenjen. Novi zakon stupit će na snagu nakon što su svi suci glasali i učinit će homofobijske i transfobijske zločine ekvivalentnim rasizmu.




“Ovo je dan za koji nikada nisam pomislio da će doći, posebno zbog predsjednika kojeg sada imamo”, izjavio je Afonso Nogueira, 36-godišnji inženjer elektrotehnike koji planira oženiti svog dečka kasnije ove godine, piše Los Angeles Times.


“Prijetnje s kojima svakodnevno živimo mogu konačno biti ozbiljno shvaćene. Sada će netko morati nešto učiniti s njima. To pokazuje da su naši životi važni” , rekao je Nogueira.


Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nedavno je kritiziran zbog toga što je kazao kako zemlja ne smije postati “raj za gay turizam”. Bolsonaro se prije nazvao “ponosnim homofobom” i inzistirao je da bi radije imao mrtvog sina nego gay sina.


Rasizam je postao zločin u Brazilu 1989. godine i kažnjiv je zatvorom do pet godina. Dok se ne uvede novo zakonodavstvo koje se bavi LGBT diskriminacijom i kriminalizira homofobiju i transfobiju, one će biti uvrštene u zakon o rasizmu, kazali su suci.