Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Ispis članka: Strašno svjedočanstvo: Mjanmarska vojska ubila i silovala stotine Rohindža - Novi List

NoviList.hr

Strašno svjedočanstvo: Mjanmarska vojska ubila i silovala stotine Rohindža

Human Rights Watch

19. prosinac 2017 10:09

Napisao: HINA

»Neke od starijih ubili su mačetama a djecu su ubadali noževima i udarali drvenim palicama«. Ubijanje je trajalo satima a potom su vojnici skupili trupla na gomile i zapalili ih uz pomoć lokalnih stanovnika

Reuters

Mjanmarska vojska sustavno je silovala i ubila nekoliko stotina pripadnika muslimanske manjine Rohingya u sjevernoj državi Rakhine ovoga ljeta, navodi se u izvješću koje je u utorak objavila nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

Navodni pokolj dogodio se 30. kolovoza u selu Tula Toli pokraj mjesta Maungdaw, nekoliko dana nakon što je vojska pokrenula »operaciju čišćenja« kao odgovor na smrtonosne napade militanata Rohingya na policijske stanice 25. kolovoza.

Od tada oko 655.000 Rohingya pobjeglo je preko granice u Bangladeš svjedočeći o silovanjima, ubijanjima i paljenju za koje UN ocjenjuje da mogu predstavljati dokaze genocida.

«Zločini burmanske vojske u Tula Toli nisu bili samo okrutni nego i sustavni«, kazao je direktor za Aziju HRW-a Brad Adams. »Vojnici su ubijali i silovali stotine Rohingya okrutnom efikasnošću koja je mogla biti jedino posljedica planiranja«.

Izvješće od 30 stranica »Pokolj pokraj rijeke: zločini protiv čovječnosti burmanske vojske u Tula Toli» rezultat je razgovora s 18 osoba koje su preživjele pokolj i pobjegle u Bangladeš.

Jedan od preživjelih 51-godišnji Mohammed Zakaria kazao je HRW-u da su se seljani okupili na obali rijeke u blizini sela kako bi se spasili prije nego što su vojnici počeli pucati. On se spasio preplivavši rijeku. Po njegovu svjedočenju vojnici su počeli pucati u najsnažnije muškarce.

»Neke od starijih ubili su mačetama a djecu su ubadali noževima i udarali drvenim palicama«.

Ubijanje je trajalo satima a potom su vojnici skupili trupla na gomile i zapalili ih uz pomoć lokalnih stanovnika.

Izviješće je objavljeno nakon što je mjanmarska vojska objavila da je pronašla neidentificirana tijela u drugom dijelu države Rakhine i najavila istragu.