Borba protiv terorizma

Spriječen novi napad u Bruxellesu: Dvije grupe terorista planirale istodobno napasti na više mjesta

Hina

Reuters

Reuters

Radio postaja France Info je izvijestila da je uhićeni u Belgiji osuđen zbog pripadnosti džihadističkoj mreži, a francuska televizijska postaja ITele je izvijestila da je u njegovoj kući nađen eksploziv



Još jedna osoba uhićena je u petak ujutro u Bruxellesu, nakon što je tijekom noći privedeno šest osoba, a istražitelji razmatraju hipotezu da su teroristi planirali izvesti napade još većih razmjera i napasti s automatskim puškama na više mjesta u gradu istodobno s aktiviranjem bombi.


Policija je u četvrtak navečer pokrenula veliku operaciju na više mjesta na području Bruxellesa. Tijekom noći uhićeno je šest osoba, čiji identitet nije otkriven. Tri od šest osoba uhićene su u automobilu ispred Palače pravde u središtu grada, dvije su osobe privedene u bruxelleskoj općini Jette, a jedna u središtu grada. Sedma osoba uhićena je u petak ujutro u općini Forest.Policija je koristila specijalne interventne snage i helikoptere tijekom operacije, koja se izvodila na više mjesta u gradu. Pretresi su obavljeni i u općini Schaerbeek, gdje je policiji pomagala i vojska, ali nisu rezultirali nikakvim uhićenjem.

Flamanska televizija VRT javlja pozivajući se na izvore iz istrage da su napadači planirali napad većih razmjera od onih u utorak u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek i da su spremali nešto slično napadima u Parizu, 13. studenoga prošle godine kada su istodobno s aktiviranjem bombi, na nekoliko mjesta u gradu iz automatskog oružja pucali, između ostaloga, i po terasama kafića prepunim ljudi.


»Bile su navodno dvije skupine spremne udariti istodobno. To je hipoteza koju razmatraju istražitelji«, navodi VRT, a tu su informaciju potvrdili i drugi mediji.




Prema toj hipotezi Salah Abdeslam, Mohamed Belkaid i Amine Choukri planirali su kalašnjikovima napasti na ulicama Bruxellesa istodobno s atentatima u zračnoj luci i Maelbeeku.


Nekoliko dana prije uhićenja Salaha Abdeslama, policija je u pretresu u jednom stanu u općini Forest pronašla veće količine oružja. U tom su stanu na jednoj čaši pronađeni otisci prstiju Salaha Abdeslama, koji je ubrzo uhićen, kao i Amine Choukri.


Iz toga stana je pucano na policiju, a u pucnjavi je ubijen Mohamed Belkaid.


Francuski državljanin osumnjičen da je pripadao mreži militanata koja je planirala napade u Francuskoj uhićen je u četvrtak, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.


Uhićenje je pomoglo »spriječiti zavjeru u Francuskoj koja je bilo u uznapredovaloj fazi«, rekao je u četvrtak navečer Cazeneuve u obraćanju iz ministarstva putem televizije.


»Ispitana osoba, francuski državljanin, sumnjiči se da je u taj plan bio upleten na visokoj razini. On je bio u vrhu terorističke organizacije koja je planirala napasti našu zemlju«, rekao je Cazeneuve.


Nakon uhićenja koje je izvršila francuska protuteroristička služba, DGSI, u četvrtak navečer izvršena je pretraga stambene zgrade u četvrti Argenteuil u sjevernom predgrađu Pariza, rekao je francuski ministar.


»U ovom trenutku nema opipljivih dokaza koji ovu zavjeru povezuju s napadima u Parizu i Bruxellesu«, rekao je Cazeneuve, koji je ranije u četvrtak bio u belgijskoj prijestolnici.


Radio postaja France Info je izvijestila da je uhićeni u Belgiji osuđen zbog pripadnosti džihadističkoj mreži, a francuska televizijska postaja ITele je izvijestila da je u njegovoj kući nađen eksploziv.


Belgijska policija je u četvrtak uhitila šest osoba u okviru istrage terorističkih napada koji su izvršeni u utorak u Bruxellesu, priopćio je ured saveznog belgijskog tužiteljstva.


U priopćenju se kaže da je šest osoba uhićeno tijekom policijskih pretraga u bruxelleskim četvrtima Schaerbeek na sjeveru grada i Jette na zapadu, te u samom središtu grada.


Odluka o podizanju optužnica protiv osumnjičenih bit će donesena u petak a ostale pojedinosti o uhićenjima nisu iznesene.