Ogorčenost u Pjongjangu

Sjeverna Koreja nove američke sankcije smatrat će činom rata

Hina

Potpredsjednik centralnog komiteta sjevernokorejske vladajuće stranke Kim Yong Chol / Reuters

Potpredsjednik centralnog komiteta sjevernokorejske vladajuće stranke Kim Yong Chol / Reuters

SAD donosi prijetnju ratom na Korejski poluotok novim sankcijama velikih razmjera uoči svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara, prenosi Reuters



SEUL Sjeverna Koreja u nedjelju je osudila novi paket američkih sankcija rekavši da će ih smatrati »činom rata« i optužila je Sjedinjene Države da pokušavaju umanjiti uspjeh koji su dvije Koreje ostvarile tijekom Zimskih olimpijskih igara (ZOI).


»Dvije Koreje uspješno su surađivale i Olimpijske igre uspješno su održane«, prenosi sjevernokorejska agencija KCNA citirajući ministarstvo vanjskih poslova.


»No SAD donosi prijetnju ratom na Korejski poluotok novim sankcijama velikih razmjera uoči svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara«, prenosi Reuters.




»Kao što smo više puta ponovili, smatramo svako ograničenje protiv nas činom rata«, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da SAD uvodi »dosad najveći» paket sankcija Sjevernoj Koreji kako bi prisilio tu zemlju da odustane od razvoja nuklearnog oružja i raketnog programa.


Te mjere ciljaju 50 poduzeća za pomorski prijevoz koja, prema tvrdnji američke vlade, pomažu Pjongjangu zaobići ograničenja koja je ranije izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a.


Na konferenciji za novinare s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom u petak je Trump pozvao na zajedništvo »kako bi se spriječilo tu brutalnu diktaturu (Sjevernu Koreju) da svijetu prijeti nuklearnim razaranjem«.


Trump je naznačio ako sankcije neće djelovati, SAD će prijeći na »fazu broj 2« i zaprijetio »to bi moglo biti grubo«, piše agencija AFP.


U nedjelju je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova obećalo da će SAD-u odgovoriti »na svoj način« bude li provocirao.


»Trump nas pokušava promijeniti tim sankcijama i svojim neprijateljskim riječima, što pokazuje da nas ne poznaje«, kaže MVP i dodaje »Mi već imamo vlastito nuklearno oružje, dragocjeni pravosudni mač za zaštitu od takvog oblika prijetnje SAD-a«.


Pjongjang je priopćenje objavio nekoliko sati prije zatvaranja ZOI-a na svečanosti na kojoj će prisustvovati Trumpova starija kći Ivanka i službeno sjevernokorejsko izaslanstvo koje predvodi general Kim Yong Chol.


I Seul i Washington objavili su da nije predviđen nikakav službeni susret američkog i sjevernokorejskog izaslanstva.