Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Ispis članka: Separatistički lider Aleksander Borodaj na "crnoj listi" EU-a - Novi List

NoviList.hr

Separatistički lider Aleksander Borodaj na "crnoj listi" EU-a

Na popis dodano 11 Ukrajinaca

12. srpanj 2014 14:11

Napisao: HINA

Foto REUTERS

BRUXELLES  Europska unija dodala je imena 11 čelnika samoproglašenih republika Donjeck i Luhansk na popis proruski orijentiranih ukrajinskih ličnosti sankcioniranih zbog umiješanosti u ukrajinski sukob u subotu dok tisuće stanovnika napuštaju Donjeck bježeći pred skorim napadom ukrajinskih snaga.

Na eurospkom popisu novih sankconiranih dužnosnika je i separatistički lider Aleksander Borodaj, »premijer Narodne Republike Donjeck« (NRD).

Veleposlanici 28 zemalja članica EU-a odluku su donijeli u petak u Bruxellesu.

Na popisu su dosad bila imena 61. ruskog i ukrajinskog dužnosnika. Imovina u EU-u im je zamrznuta i zabranjeno im je izdavanje viza zbog »poteza napravljenih kako bi se kompromitirali teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine«, obrazloženo je.

Među novim imenima uz Borodaja je na popisu »ministar sigurnosti RPD-a« Aleksander Hodakovski, »zamjenik premijera« Aleksander Aleksandrovič i »ministar informiranja« Aleksander Kriakov, uz čije ime piše da je »odgovoran za proseparatističke propagandne aktivnosti u Donjecku«.

EU je na popis stavio i imena separatističkih čelnika iz Luhanska te »zapovjednika kozačkih snaga« optuženih za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga, Nikolaja Kozicina.

Europske sankcije slijedile su dok se nastavljaju siloviti sukobi u Donjecku i Luhansku, regijama što ih ukrajinske vojne snage nastoje ponovno vratiti pod svoj nadzor. Iz obiju regija bježi sve više stanovnika strahujući od skorog žestokog sukoba između ukrajinskih vojnih snaga i separatista.

Prema Borodajevim riječima izbjeglo je već više od 70.000 od ukupno 900.000 stanovnika Donjecka.