Kvar nakon lansiranja

Ruska raketa s meksičkim satelitom srušila se u Sibir

Hina

Lansiranje rakete Proton-M / Reuters

Lansiranje rakete Proton-M / Reuters

Treći stupanj rakete koji je nosio komunikacijski satelit MexSat-1 pokvario se oko 500 sekundi nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, rekli su ruski svemirski dužnosnici a prenose ruski mediji



ALMATY  Raketa Proton-M koja je nosila meksički satelit pokvarila se i pala u Sibir u subotu ubrzo nakon lansiranja, što je još jedna u seriji nezgoda u ruskoj svemirskoj industriji.


Treći stupanj rakete koji je nosio komunikacijski satelit MexSat-1 pokvario se oko 500 sekundi nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, rekli su ruski svemirski dužnosnici a prenose ruski mediji.


Zasad nije ustanovljen uzrok kvara zbog kojega je propao pokušaj slanja satelita u orbitu. Ruska agencija RIA navodi riječi jednog dužnosnika za svemirske letove koji je najavio da će se do daljnjega odgoditi sva lansiranja raketa toga tipa.




Posljednji stupanj rakete Proton možda još u sebi ima nekoliko tona heptila, visoko otrovnog raketnog goriva, nakon pada u područje Čita u Sibiru, rekao je jedan dužnosnik.


Ruska raketa Proton, svojedobno poznata i pod oznakom UR-500, prvi je put isprobana sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća.


Izvorno je konstruirana kao interkontinentalna balistička raketa s bojevom glavom usmjerena u Hladnom ratu prema Sjedinjenim Državama. Međutim, nikad nije upotrijebljena kao nuklearno oružje.