Bijes aktivista za obranu prava ljudskih prava

Rusija zakonom zabranila vožnju transvestitima i transseksualcima

Hina

Na popisu osoba kojima će upravljanje automobilima biti zabranjeno su transvestiti, transseksualci, fetišisti, pedofili, egzibicionisti, voajeri i sadomazohisti



MOSKVA  Rusija je usvojila novi zakon kojim se transvestitima i transseksualcima zabranjuje upravljanje automobilima, potaknuvši tom odlukom brojne kritike grupa i aktivista za obranu prava ljudskih prava.


Zakon je na snagu stupio početkom tjedna i njime se zabranjuje upravljanje automobilom svim osobama koje »imaju psihičkih problema i problema s ponašanjem«, a među njima su i »problemi koji se odnose na izbor spola te na seksualne preferencije«.


Na popisu osoba kojima će upravljanje automobilima biti zabranjeno su transvestiti, transseksualci, fetišisti, pedofili, egzibicionisti, voajeri i sadomazohisti.




Zakon, kojega je svrha smanjiti broj poginulih u prometnih nesrećama, potaknuo je kritike ruskih aktivista za obranu ljudskih prava.


»Ne shvaćam zašto fetišisti, kleptomani i transseksualci ne smiju voziti automobil«, napisala je na svom blogu Elena Masjuk, članica Vijeća za ljudska prava. »Ovo je kršenje ljudskih prava ruskih građana«, napisala je Masjuk.


Udruga ruskih odvjetnika specijaliziranih za ljudska prava smatra da zakonom vlasti zadiru u privatni život građana te da je zakon u suprotnosti s međunarodnim i ruskim zakonima.