Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Ispis članka: Rusija traži od Velike Britanije da dokaže otpužbe o trovanju ili da se ispriča - Novi List

NoviList.hr

Rusija traži od Velike Britanije da dokaže otpužbe o trovanju ili da se ispriča

Čekajući analizu

19. ožujak 2018 12:14

Napisao: HINA

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je britanske optužbe na račun Moskve ocijenio »valom klevetništva protiv Rusije, apsolutno nerazumljivim i s nesigurnim motivima«

REUTERS

London mora dati dokaze za svoje optužbe ili se ispričati Moskvi koju optužuje da je odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj 4. ožujka, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.

»Prije ili kasnije, treba odgovoriti na te neutemeljene optužbe: ili dati dokaze, ili se ispričati«, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je britanske optužbe na račun Moskve ocijenio »valom klevetništva protiv Rusije, apsolutno nerazumljivim i s nesigurnim motivima«.

London je optužio Rusiju da je odgovorna za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri, te je Moskvi uveo sankcije, među kojima i protjerivanje 23 ruska diplomata.

Moskva, koja tvrdi da je nedužna, odgovorila je protjerivanjem britanskih diplomata i zatvaranjem British Councila.

U međuvremenu, međunarodni stručnjaci doputovali su u Veliku Britaniju gdje će ispitati tvar korištenu za trovanje.

Stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebali bi se predati uzorci tvari koja je 4. ožujka iskorištena protiv Skripala i njegove kćeri a uzorci će se »analizirati u najuglednijim međunarodnim laboratorijima«, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Rezultati analize trebali bi biti poznati za dva tjedna.