Marijan Bjelanović

Riječki trener kineskih klubova: Sumnjivo mi je da je virus krenuo iz Wuhana zbog jedne stvari

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



RIJEKA – Marijan Bjelanović dugi je niz godina radio kao trener kineskih nogometnih klubova, a prije dvije godine radio je kao koordinator u kineskom drugoligašu Meizhou. Iako je trenutno u Hrvatskoj, kaže kako je svakodnevno u kontaktu s grupom od oko 400 Hrvata i s hrvatskom ambasadom u Kini te da među ljudima iz Hrvatske koji rade i borave u Kini, prema njegovim informacijama, nema onih koji su bili u kontaktu s koronavirusom.


– Svi na sigurnom, a kažu mi da su gradovi prazni, ceste prazne, što je vrlo netipično za Kinu. Ipak, takva mi slika nije strana jer sam u Kini bio i 2003. godine, kada je izbila epidemija SARS-a i ti me opisi jako podsjećaju na tadašnju situaciju.


Tada su bila zabranjena sva okupljanja, velike karantene su bile u gradovima tako da se moralo boraviti 15 dana u karanteni kad ste došli u neki kineski grad i još 15 dana kada ste se vratili u grad u kojem živite. Danas je život drugačiji nego prije 20 godina, danas postoje, primjerice, dostave hrane pa sve drugačije funkcionira.




Ne čudi me da se žarište ovakve epidemije dešava u Kini koja ima 1,5 milijardi ljudi, gdje je lanac prehrane vrlo širok i praktički se jede sve što se miče. S druge strane mi je malo sumnjivo da je virus krenuo upravo iz centralne Kine jer se egzotične životinje u pravilu jedu na jugu zemlje.


U blizini Wuhana sam radio 2018. godine i često smo boravili u tom gradu. Čujem s našim tadašnjim prevodiocem koji mi kaže da je grad zatvoren, da je sve pusto, što je posebno čudno u takvim gradovima koji su inače prenapučene košnice.


Primjerice, od 32 trećeligaša trenutno trenira samo deset klubova. Koronavirus će sigurno ostaviti traga i na ekonomiji Kine, no ova zemlja nasreću ima jako bogate resurse, ističe Bjelanović.


Drugi nogometni trener, Miloš Hrstić koji je prvi put u Kinu stigao 1998. godine kao prvi hrvatski trener, zbog koronavirusa otkazao je svoj angažman u Kini.


– U Kinu sam trebao ići krajem mjeseca, u Chengdu koji se nalazi u središnjoj Kini. U stalnom sam kontaktu s prijateljima koji su također ostali doma, no vjerujemo da će se situacija smiriti i da ćemo ponovo trenirati u Kini, kaže Hrstić.