Artur Mas će razmotriti druge opcije

Rajoy: Odustajanje Katalonije od referenduma odlična vijest

Hina

»To je odlična vijest. Poštivanje zakona obveza je svih«, izjavio je predsjednik konzervativne vlade u utorak, javlja agencija AFP. Rajoy je reagirao na odluku katalonske vlade koja je u ponedjeljak objavila da odustaje od referenduma



MADRID  Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u utorak da je odustajanje od referenduma o neovisnosti Katalonije koji je vlada te pokrajine trebala održati 9. studenoga »odlična vijest« te je izrazio želju da se s Kataloncima sada počne dijalog.


»To je odlična vijest. Poštivanje zakona obveza je svih«, izjavio je predsjednik konzervativne vlade u utorak, javlja agencija AFP.


Rajoy je reagirao na odluku katalonske vlade koja je u ponedjeljak objavila da odustaje od referenduma.




Španjolski ustavni sud presudio je 29. rujna da je referendum neustavan, no unatoč toj odluci sve do ponedjeljka katalonska pokrajinska vlada planirala ga je održati čime bi zapravo kršila zakon.


Esquerra Republicana de Catalunya, stranka koja zagovara neovisnost i podržava regionalnu vladu katalonskog predsjednika Artura Masa objavila je da će se razmotriti druge opcije.


Mas će ponuditi »konzultacije građanima«, rekao je glasnogovornik ERC-a, prenosi agencija Reuters.


Na konferenciji koju je organizirao Financial Times, španjolski premijer Rajoy rekao je da se sada »treba okrenuti budućnosti« i poželio je da Madrid i Katalonci počnu dijalog.


»Brojni su oni koji iz dubine srca žele živjeti zajedno«, rekao je Rajoy.


Katalonija, gospodarski snažna španjolska pokrajina od 7,5 milijuna stanovnika uživa autonomiju, no zadnjih godina u njoj su snažno jačale težnje za neovisnošću.


Artus Mas, predsjednik katalonske vlade i član jedne od četiriju stranaka koje zagovaraju referendum treba kasnije u utorak iznijeti koje su druge opcije na raspolaganju za budućnost te pokrajine.