Borba s vatrom

RAJ POSTAO PAKAO Snimke drona pokazuju kako izgleda kalifornijski grad izbrisan s lica zemlje

Hina

Reuters

Reuters

»Danas su otkriveni ostaci još šest osoba u Paradiseu«, gradu s 26.000 stanovnika koji je doslovno prekrižen s karte i gdje je smrtno stradalo 48 od 50 žrtava, rekao je novinarima šerif Kory Honea



Nekoliko tisuća američkih vatrogasaca borilo se u utorak šesti dan zaredom s golemim šumskim požarima u Kaliforniji dok su ekipe za potragu pokušavale pronaći tijela eventualnih novih žrtava požara u kojima je već poginulo najmanje 50 osoba.


»Danas su otkriveni ostaci još šest osoba u Paradiseu«, gradu s 26.000 stanovnika koji je doslovno prekrižen s karte i gdje je smrtno stradalo 48 od 50 žrtava, rekao je novinarima šerif Kory Honea.


Na sjeveru države požar nazvan »Camp Fire« spalio je 50.600 hektara a svladan je tek u razini 35 posto, po podacima kalifornijskih vatrogasaca (Cal Fire) u utorak ujutro. Više od 6500 kuća i 260 trgovina uništeno je otkad je izbio požar prošlog četvrtka.




Više od 5100 vatrogasaca raspoređeno je za taj požar, najpogibeljniji u povijesti Kalifornije.



»Puno rizika kombiniranog s teškim pristupom terenu u nekim zonama zakomplicirat će posao vatrogasaca«, upozorio je Cal Fire u izvješću od utorka ujutro.


Nekoliko stotina kilometara južnije »Woolsey Fire« poharao je 39.300 hektara blizu Los Angelesa prije čemu su poginule najmanje dvije osobe. U utorak navečer suzbijen je samo u razini 40 posto.


Požar je izbio u četvrtak popodne blizu Thousand Oaksa, gradića koji je pogodila prethodnu večer pucnjava u baru u kojoj je poginulo 12 osoba.


Požar se brzo proširio prema jugu i dosegao u subotu slavno ljetovalište Malibu.


Gotovo 3600 vatrogasaca bori se s plamenom koji je uništio i kuće nekih slavnih osoba o čemu je više njih izvijestilo na društvenim mrežama.


Više od 250.000 osoba dobilo je naređenje da napuste svoje domove u širokom području blizu Sacramenta, glavnog grada te države na zapadu SAD-a, te u Malibuu i okolici.


U oba slučaja točni uzroci požara još nisu identificirani.