John Conyers se povlači

Prva ostavka američkog kongresnika optuženog za spolno zlostavljanje

Hina

Odvjetnik Johna Coyersa / Reuters

Odvjetnik Johna Coyersa / Reuters



WASHINGTON Najstariji član američkog Zastupničkog doma, demokrat John Conyers, u utorak je popustio pod pritiskom svoje stranke i objavio da se povlači nakon što su ga bivše suradnice optužile za spolno uznemiravanje.


Conyers (88), ikona borbe za građanska prava crnaca, koji je u u Zastupničkom domu od 1965., neslavno je okončao dugu političku karijeru tijekom koje je surađivao s Martinom Lutherom Kingom Jr. i Rosom Parks.


Međutim, Conyers nije govorio o ostavci, već je izjavio da odlazi u mirovinu. »Danas odlazim u mirovinu«, izjavio je na lokalnom radiju Detroita, iz bolnice u kojoj je hospitaliziran prošlog tjedna.




»Moj utjecaj će se nastaviti kroz moju djecu«, kazao je, pojasnivši da će za popunjavanje svog mjesta dati potporu svom sinu Johnu Conyersu III.


Upražnjena mjesta u Kongresu popunjavaju se posebnim izborima.


Taj kongresnik demantira optužbe koje je tijekom dva tjedna iznijelo najmanje pet žena koje su godinama radile s njim.


Conyers je prvi od četvorice trenutačno optuženih zastupnika koji je dao ostavku.


Demokratski zastupnik Ruben Kihuen i republikanski Blake Farenthold su optuženi za uznemiravanje a demokratski senator Al Franke za neprikladne geste.


Republikanski zastupnik Joe Barton objavio da se neće kandidirati za novi mandat u studenom 2018. nakon što se na internetu pojavila njegova fotografija na kojoj je gol.