Strah od esktremne desnice

Prosvjedi protiv konzervativno-desne vlade u Beču: ‘Ne želimo nacističke svinje’

Hina

Reuters

Reuters

Stotine policajaca opkolile su središte Beča kako bi obuzdale prosvjednike koji su se danas okupili zato što je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja kojoj je ekstremna desnica u vladi, no prosvjedi protiv polaganja prisege takve vlasti bili su mirni i ne suviše masovni



BEČ Stotine policajaca opkolile su središte Beča kako bi obuzdale prosvjednike koji su se danas okupili zato što je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja kojoj je ekstremna desnica u vladi, no prosvjedi protiv polaganja prisege takve vlasti bili su mirni i ne suviše masovni, javlja Reuters.


Na trgu ispred predsjedničke rezidencije oko 6000 prosvjednika je parolama poput »Ne želimo nacističke svinje« demonstriralo protiv konzervativno-desničarske vlade.


Zadnji put kada je antiimigrantski nastrojena Slobodarska stranka (FPO) ušla u austrijsku valdu prosvjedi su okupili ogroman broj ljudi pa se vlada morala poslužiti tunelom kako bi stigla na prisegu u predsjedničćki ured.




Ovoga puta, skoro 18 godina kasnije, nije bilo potrebe za takvim mjerama iako je zemlja još jednom postala iznimka u Europi.


Prosvjedi 2000. godine privukli su desetke tisuća ljudi, dok je danas broj prosvjednika nekoliko puta manji, kao što su suzdržanije i kritike na račun nove vlasti širom Europe.


‘Zasigurno nećemo tunelom ići u Hofburg (predsjednički ured), već ćemo proći ulicom uzdignute glave’, ranije je najavio vođa FPO-a Heinz-Christian Strache u razgovoru za regionalne novine. I tako je bilo.


Policija danas čuva veliko područje oko predsjedničkog ureda, dok su prosvjednici na obližnjem trgu, a novi su ministri iz FPO-a i konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP)  mirno prešli ulicu i ušli u zgradu na prisegu.


‘Bojim se potpunog skretanja udesno i širenja mržnje prema strancima’, rekao je jedan od prosvjednika, 69-godišnji Wolfgang Pechlaner.


Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom.


Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OVP) postao je namlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.


Populistički čelnik Heinz-Christian Strache preuzeo je dužnost vicekancelara, a njegova Slobodarska stranka (FPO) dobila je resore unuatrnjih i vanjskih poslova te obrane.


Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, pozvao je novu vladu da poštuje manjinska prava i radi u korist svih Austrijanaca.


»Vaša je zadaća brinuti se za dobrobit svih građana Austrije. U demokraciji su dozvoljena različita mišljenja«, rekao je predsjednik.


Vrijednost jednog društva mjeri po tomu kako se odnosi prema slabijima, dodao je Van der Bellen koji se otvoreno protivio ulasku FPO-ea u vladu, aludirajući na najavljenu strogu politiku prema useljenicima.


U budućoj narodnjačko-slobodarskoj koalicijskoj vladi osam ministara dolazi iz redova OVP-a i šest iz redova FPO-a.


Neki mediji kritizirali su činjenicu da su FPO-u, koji se otvoreno zalaže za stroži odnos prema kriminalu i useljenicima, pripali resori poput ministarstva obrane i unutarnjih poslova.


Prijevremeni parlamentarni izbori u listopadu su održani nakon što je zbog neslaganja sa socijaldemokratskim partnerom OVP napustio vladu na inicijativu novog predsjednika stranke Kurza.


Nova vlada je obećala liberalniju poreznu politiku i stroži odnos prema useljeničkom i izbjegličkom pitanju. Kurz i njegov zamjenik Strache, obećali su da će Austrija ostati na proeuropskom pravcu i da će se nova vlada zalagati za »što jaču Europsku uniju«.