Kažnjen časopis 'Closer'

Princ William i Kate dobili odštetu od više od 100.000 eura za fotografije u toplesu

Hina

Reuters

Reuters

Glavna urednica lista i direktor vlasničke grupe kažnjeni su uz to svaki s maksimalnom kaznom od 45.000 eura zbog povrede privatnosti



NANTERRE Francuski sud odlučio je u utorak da časopis Closer treba isplatiti više od 100.000 eura odštete princu Williamu i njegovoj supruzi Kate zbog objave njezinih fotografija u toplesu 2012.


Glavna urednica lista i direktor vlasničke grupe kažnjeni su uz to svaki s maksimalnom kaznom od 45.000 eura zbog povrede privatnosti.


Vojvotkinja Kate i princ William tražili su odštetu od 1,5 milijuna eura.




Svi optuženi proglašeni su krivima za nepoštivanje privatnosti ili sudjelovanje u tome.


Odvjetnik časopisa ocijenio je da je kazna pretjerana.


Odvjetnik britanskog para Jean Veil nije želio komentirati presudu prije razgovora sa svojim klijentima.


U pismu pročitanom pred sudom u Nanterreu, kod Pariza, u svibnju, princ William požalio se da je slučaj »posebno bolan jer ih je podsjetio na uznemiravanje koje je dovelo do smrti njegove majke«, princeze Diane, koja je poginula prije 20 godina u automobilskoj nesreći u Parizu bježeći pred paparazzima.


Tužitelj je zatražio »značajne« kazne protiv glavne urednice lista u Francuskoj Laurence Pieau i Ernesta Maurija, direktora Mondadori grupe koja je vlasnik lista, te dvoje paparazza pariške agencije Bestimage, Cyrila Moreaua (32) i Dominiquea Jacovidesa (59).


Fotografi su kažnjeni svaki s 10.000 eura, od čega 5000 eura uvjetno.


Fotografije objavljene 14. rujna 2012. prikazuju Kate i Williama pored bazena luksuznog imanja u Luberonu na jugu Francuske. Vojvotkinja je u toplesu. Ubrzo nakon njihove objave, Kate i William izborili su zabranu njihova ustupanja i daljnjeg objavljivanja i tužili list sudu.


Prije Closera, francuski list La Provence objavio je 7. rujna 2012. fotografiju vojvotkinje u kupaćem kostimu. Za tu fotografiju, »niti nedoličnu, niti vulgarnu«, no koju ipak »nije trebalo objaviti«, kako je tvrdio tužitelj, Marc Auburtin, tadašnji direktor izdanja, dobio je 1500 eura kazne uvjetno, a fotografkinja Valerie Suau 1000 eura kazne uvjetno. Morat će uz to zajedno isplatiti odštetu od 3000 eura. Prinčevski par tražio je u tom slučaju odštetu od 50.000 eura.