Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Potraga za nestalima u Brazilu privremeno prekinuta, opasnost od pucanja druge brane - Novi List

NoviList.hr

Potraga za nestalima u Brazilu privremeno prekinuta, opasnost od pucanja druge brane

Velika tragedija

27. siječanj 2019 15:15

Napisao: HINA

Reuters

 Zbog opasnosti od puknuća još jedne brane nakon prve u petak zbog čega je dosad poginulo najmanje 37 ljudi, a traga se za gotovo 300, brazilske vlasti privremeno su u nedjelju prekinule potragu za mogućim preživjelima inaredile evakuaciju 24.000 stanovnika, prenose agencije.
U nedjelju je evakuirano nekoliko četvrti grada Brumadinha na jugoistoku Brazila, koje su u dometu brane B6.
Vatrogasci su prionuli evakuaciji, odnosno premještaju u više dijelove grada oko 24.000 stanovnika toga brazilskog grada.
Glasnogovornik vatrogasne službe u državi Minas Gerais kazao je da postoji opasnost od pucanja i druge brane u blizini.
Do subote je iz mulja izvučeno 37 tijela, a 23 osobe prevezene su u bolnicu.

Potraga za preživjelima, koja je trebala biti nastavljena i u nedjelju ujutro nakon sinoćnjeg prekida, do daljnjeg je suspendirana. Takva je odluka donesena nakon informacija o tomu da postoji opasnost od puknuća još jedne brane u vlasništvu iste rudarske tvrtke.
»Postoji stvarna opasnost..., zbog toga su naše ekipe privremeno prekinule potragu i posvetile se isključivo evakuaciji stanovništva koje živi u ugroženim područjima grada«, rekao je glasnogovornik Pedro Aihara.

»Čim se oglasio alarm, vatrogasci su počeli evakuirati stanovnike najbližih brani u više predjele grada«, kazao je dodavši da je njihov posao sada u »potpunosti usredotočen na evakuaciju«.
Nakon pucanja brane u petak poplavljeno je područje blizu naselja Villa Ferteco, što je izazvalo bojazan od širenja toksičnog otpada i mogućeg zagađenja.
U trenutku puknuća brane stotine radnika zatekle su se u menzi koju su zatrpali mulj i voda. Zasad se ne zna što je uzrok nesreće.
Rudarska brana izgrađena je 1976. i jedna je od njih nekoliko koje stanovnici koriste za zadržavanje otpadnog materijala iz obližnjeg rudnika.