Izlazak na birališta

Portugal sutra izlazi na izbore, socijalisti vjerojatno ostaju na vlasti: Ovo je pet stvari koje trebate znati o toj zemlji

Hina

Reuters

Reuters

Jedna od rijetkih »uspješnih priča« unutar europske obitelji socijalista, portugalska stranka PS preuzela je vlast 2015. zahvaljujući dotad neviđenom savezu s Blokom ljevice i Strankom komunista



Socijalist Antonio Costa vjerojatno će osvojiti još jedan mandat na portugalskim parlamentarnim izborima u nedjelju na temelju dobrih gospodarskih rezultata ostvarenih u četiri godine koliko je vodio manjinsku vladu uz potporu krajnje ljevice.


Posljednje ankete predviđaju socijalistima 37 posto, a socijaldemokratima (PSD, desni centar) 30 posto, iako se u tri mjeseca razlika prepolovila.


Ako su prognoze točne, pobjeda socijalista ne bi bila dostatna za apsolutnu većinu i time se ne bi ostvario Costin san da se riješi koalicijskih partnera.




»Osim ako se ne dogodi debakl na desnici, apsolutna većina socijalistima čini se malo vjerojatnom«, predviđa politolog Antonio Costa Pinto.


Jedna od rijetkih »uspješnih priča« unutar europske obitelji socijalista, portugalska stranka PS preuzela je vlast 2015. zahvaljujući dotad neviđenom savezu s Blokom ljevice i Strankom komunista.


Portugal je tada bio teško pogođenom dužničkom krizom i izlazio je iz programa spašavanja Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji su toj članici Unije odobrili 78 milijarda eura zajma (od 2011. do 2014.) u zamjenu za drastične mjere štednje, reforme i privatizacije.


Prioritet koji su si zacrtali Antonio Costa i njegov ministar financija Mario Centeno bio je vratiti kupovnu moć, a na ruku im je išla i dobra konjunktura za ozdravljenje javnih financija.


»Okrenuli smo stranicu ‘štednje’»


Portugal danas ostvaruje najbolji rast od 2000. godine (3,5 posto u 2017., odnosno 2,4 posto u 2018.). Nezaposlenost je smanjena na razinu kakva je bila prije krize (6,4 posto u srpnju).


Costa je odvjetnik indijskog podrijetla, 58 mu je godina, uvijek je nasmijan i vješt pregovarač i jedan je od rijetkih europskih lidera socijalista kojemu koji se može pohvaliti da mu dobro ide.


Uspio izbjeći sve crne prognoze oporbene desnice koja mu je previđala paklene muke u pokušaju da pomiri obveze Europske unije s obećanjima danima koalicijskim saveznicima.


»Četiri godine poslije možemo reći: prevarili su se. Još smo u eurozoni, uspjeli smo okrenuti stranicu i nismo više u drastičnim mjerama štednje«, poručio je Costa u utorak na skupu u Aveirou.


»Protekli saziv bio je uspješan s aspekta političke stabilnosti, ali i gospodarskih postignuća«, kaže analitičarka Marina Costa Lobo pa objašnjava: »Ljevica je pokazala da je sposobna vladati u okviru eurozone, koja je proračunski vrlo zahtjevna«.


Rui Rio, bivši gradonačelnik Porta i predsjednik socijaldemokrata, stoga je morao voditi vrlo tešku kampanju nasuprot socijalistima koji su se u kampanji hvalili proračunskom štednjom, a što je inače ‘lajtmotiv’ desnice.


Animalisti, nova stranka na političkoj sceni


Costini saveznici s ljevice trebali bi, prema anketama dobiti 10 posto (Blok ljevice), odnosno šest posto koliko ankete daju koaliciji komunista i zelenih koju vodi Jeronimo de Sousa.


Te dvije stranke s kojima je Costa četiri godine bio u koaliciji i morao s njima naporno pregovarati prije prihvaćanja svakog proračuna, žele nastaviti biti protuteža socijalistima.


No premijer sada želi pridobiti više glasača za svoju stranku u ime »stabilnosti«. Kao negativan primjer navodi susjednu Španjolsku, koja je prisiljena održati i četvrte parlamentarne izbore u četiri godine jer socijalist Pedro Sanchez nije uspio prikupiti dovoljno glasova da sastavi vladu.


Novost na političkoj protugalskoj sceni je mala stranka animalista PAN koja bi mogla osvojiti tri posto glasova te imati ulogu u odnosu snaga u novome sazivu parlamenta.


Ovisno o veličini pobjede, premijer Costa moći će formirati novu manjinsku vladu uz potporu jedne ili više tih stranaka.


»Antonio Costa ima pred sobom više otvorenih vrata«, ističe politologinja Marina Costa Lobo.


Portugal u nedjelju izlazi na parlamentarne izbore. Agencija AFP navela je tim povodom pet stvari koje je potrebno znati o toj zemlji. 


Raj za umirovljenike


Portugal je zadnjih godina privukao tisuće europskih umirovljenika, pretežito Francuze, Britance i Talijane, pa ga danas nazivaju i »europskom Floridom«.U jeku financijske krize 2009., vlada je te umirovljenike oslobodila plaćanja poreza na prihod i tim potezom privukla strani kapital i dinamizirala tržište nekretnina.Rezultat te mjere je da je 10.000 europskih umirovljenika odabralo plaćati porez u Portugalu, prema podacima iz 2017. godine. Glavni grad Lisabon i ljetovališta oko Algarvea na jugu omiljena su odredišta europskih umirovljenika za kupnju nekretnina.

Kineski kapital


Od 2011. godine Portugal je širom otvorio vrata za ulazak kineskog kapitala. Kinezi su tada postali glavni dioničari velikih grupa kao što su Energias de Portugal (EDP), elektrodistributera REN-a, banke BCP i vodećeg osiguravajućeg društva (Fidelidade).


Ulaganja kineskih državljana u Portugal danas se procjenjuju na nekih 10 milijarda eura, što je otprilike pet posto BDP-a.


Zemlja emigracije


Portugal ima 10,2 milijuna stanovnika, a još 2,2 milijuna Portugalaca živi diljem svijeta.


Uključujući potomke iseljenika, portugalska dijaspora broji pet milijuna ljudi.


Najveća portugalska zajednica je u Francuskoj, ondje ih živi 600 tisuća. U Luksemburgu Portugalci čine 16 posto stanovništva.


Očekuje se da će oko 1,4 milijuna Portugalaca u dijaspori glasati na nedjeljnim izborima.


Portugalci na čelu važnih svjetskih organizacija


Portugal je zadnjih godina dao nekoliko svojih dužnosnika na čelne pozicije važnih međunarodnih organizacija.


Bivši premijer Anotnio Guterres postao je 2017. glavni tajnik Ujedinjenih naroda.


Sadašnji ministar financija Mario Centeno postao je predsjednik eurogrupe iste godine, a bivši europski povjerenik Antonio Vitorino od 2018. na čelu je Međunarodne organizacije za migracije (IOM).


Bivši premijer Jose Manuel Barroso bio je predsjednik Europske komisije od 2004. do 2014.


Pluto


Zahvaljujući velikim šumama hrasta plutnjaka, koji pokrivaju oko 737 tisuća hektara, Portugal je nesporni kralj proizvodnje pluta.


U zemlji se godišnje proizvodi 100 tisuća tona pluta, što je otprilike pola svjetske proizvodnje. I naravno, Portugal je najveći svjetski izvoznik toga proizvoda.