Državni tajnik SAD-a

Pompeo se u Makedoniji obrušio na ‘kinesko podmićivanje’ i na ‘ruske trolove’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



OHRID Američki državni tajnik Mike Pompeo kritizirao je u petak “štetan” utjecaj “ruskih trolova” i “kineskog podmićivanja” tijekom boravka u Sjevernoj Makedoniji u okviru putovanja na Balkan.


Zapad je više puta optuživao Rusiju da stoji iza kampanja dezinformiranja na društvenim mrežama, napose u 2018. u vrijeme političke bitke zbog promjene imena te zemlje čemu se Moskva protivila.


Što se tiče Kineza, oni su počeli provoditi politiku ulaganja na Balkanu, osobito na području izgradnje infrastrukture koja nedostaje toj siromašoj regiji na vratima Europske unije.




Sjeverna Makedonija se mora “odlučno oduprijeti i obraniti od štetnih utjecaja”, rekao je američki državni tajnik u izjavi novinarima u društvu makedonskog premijera Zorana Zaeva.


“Vaša zemlja treba ići naprijed vođena srcem i dušom građana Sjeverne Makedonije a ne serverima i ruskim trolovima na društvenim mrežama”, rekao je.


Poznato je da je Sjeverna Makedonija i sama bila važno središte za proizvodnju “lažnih vijesti” namijenjenih američkom tržištu tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. na kojima je pobijedio Donald Trump.


Mike Pompeo je usto upozorio na “strategiju masovnog kineskog podmićivanja za ugovore o izgradnji infrastrukture”.


U zadnjih šest godina Kinezi provode strategiju masovnih ulaganja u infrastrukturu i na tom su polju sada suparnici Europljanima.


Njihove ugovore prate zajmovi na koje Zapad upozorava zemlje zapadnog Balkana koje su bez novca, ističući da bi ih mogli gurnuti u dužničko ropstvo.