Brojni poštovatelji

Počast ”princezi srdaca”: Dvadeset godina nakon Dianine smrti sjećanje na nju ne blijedi

Hina

Reuters

Reuters



Mnoštvo Dianinih poštovatelja pristizalo je u četvrtak ispred njezine palače u Londonu kako bi odali počast »princezi srdaca«, točno dvadeset godina od njezine pogibije u prometnoj nesreći u Parizu koja je potresla čitav svijet.


Prolaznici su se od ranog jutra zaustavljali pred ogradom Kensingtonske palače u kojoj je živjela, razgledavajući brojne fotografije svejednako popularne princeze od Walesa. Neki su ostavljali cvijeće, a drugi svijeće i nježne poruke.





»Bila je jedinstvena, doista jedinstvena«, rekao je za AFP Ian, 50-godišnji recepcionist iz Hertfordshirea, sjeverno od Londona. »Bila je puna energije, pravi dinamit!«, dodao je.


»Nije bila rezervirana, bila je jedna od nas (…) Zato je i bila draga svima«, rekla je 30-godišnja kućanica Katie.»Svijet je prije dvadeset godina izgubio anđela«, napisao je na Instagramu glazbenik i pjevač Elton John, njezin prijatelj koji je, kao i ona, pomagao žrtvama AIDS-a, objavivši fotografiju na kojoj je s princezom.


U četvrtak poslijepodne održat će se komemoracija u bolnici Mildmay Mission u Londonu gdje su se liječili oboljeli od AIDS-a kamo je Diana redovito dolazila.


U srijedu su cvijeće ispred Kensingtonske palače položili princ Harry (32) i brat mu William (35).Za 31. kolovoza, na obljetnicu njezine smrti, nije predviđena nikakva službena komemoracija.Tog dana 1997. automobil u kojemu je bila Lady Di zabio se u stup u tunelu Alma u Parizu, pri čemu su smrtno stradali 36-godišnja princeza i njezin partner, bogati egipatski nasljednik Dodi Al Fayed.


U želji da nastave humanitarni rad svoje majke, William i Harry su se u srijedu sastali s predstavnicima dobrotvornih organizacija koje je ona podupirala. »Svi smo nekog izgubili«, izjavio je mlađi princ, a prenijela je agencija Associated Press.



William i Harry su tako naručili kip s njezinim likom koji će biti postavljen u vrtu Kensingtonske palače. Uspomena na majku bila im je poticaj da nakon godina šutnje prvi put otvoreno progovore o njoj u dokumentarnom filmu koji prikazuje britanska televizija.


»Harryju i meni jako je važno slaviti njezin život«, rekao je William.