Bijeg od ISIL-a

Pismo mladih Bosanki koje su odvedene u Siriju: Dopustite radi naše djece da se vratimo. Vratite nas u normalan život

P. N.

foto: Radio Slobodna Europa

foto: Radio Slobodna Europa

RSE navodi da je "slomom tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, militante organizacije kojoj se priključilo na desetke tisuća stranih boraca s obiteljima iz svih dijelova svijeta, između ostalih i iz Bosne i Hercegovine, ostalo neriješeno pitanje stranih državljana, nekad pripadnika ISIL-a, sada izbjeglica ili zatvorenika u kurdskim kampovima.



Mlada, dvadesetdvogodišnja djevojka iz Sarajeva, koju je muž prije četiri godine odveo u Siriju, uputila je potresnu poruku javnosti putem Radija Slobodna Europa. U poruci traži da se njoj i dvjema njezinim prijateljicama, također bosanskohercegovačkim državljankama, omogući povratak kući u BiH, nakon što su pobjegle od zloglasnog ISIL-a.


– Nas tri, bosanske državljanke, apeliramo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloljetnu djecu u normalan život, koji smo nekad imali. Nakon bijega iz ISIL-a, predale smo se Kurdima, koji su nas uzeli, a potom nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dvije godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki, koja se nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije. Imam dvoje djece. Sa mnom se nalaze još dvije bosanske državljanke, jedna ima četvero, a druga troje djece. Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me strah posljedica koje će uslijediti ako ne odem, a druge dvije žene su bile pod pritiskom zbog svoje djece i također zbog mogućih posljedica, stoji u poruci neimenovani Bosanke, koju je Radiju Slobodna Europa dostavila majka jedne od spomenutih bosanskohercegovačkih državljanki.


RSE navodi da je “slomom tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, militante organizacije kojoj se priključilo na desetke tisuća stranih boraca s obiteljima iz svih dijelova svijeta, između ostalih i iz Bosne i Hercegovine, ostalo neriješeno pitanje stranih državljana, nekad pripadnika ISIL-a, sada izbjeglica ili zatvorenika u kurdskim kampovima.




Obitelji tri mlade žene iz Bosne i Hercegovine i službeno su zatražile povratak svojih kćerki. Radio Sloboda Europa objavljuje i neslužbeni podatak, koji kaže da su u Siriju i Irak, u razdoblju od 2012. do 2017. godine, otišla 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine te više od 60 žena s oko 60 djece.


– Spremni smo podnijeti i sudski proces, koji će sigurno uslijediti prilikom povratka u našu državu. Još jednom vas molimo u naše ime i imena naše nedužne djece da nas primite natrag i da nam pružite drugu priliku za novi život, ako ništa zbog maloljetne, nedužne djece. Spremne smo podnijeti posljedice naše greške, to je najmanji problem. Unaprijed Vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj djeci pružiti i omogućiti drugu priliku, jer ne postoji niti jedna osoba na svijetu da ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika, stoji u poruci dvadesetdvogodišnje bosanskohercegovačke državljanke.


Nju je u Siriju, navodi RSE, muž odveo kad je imala 18 godina, a nakon što je on poginuo, žena je u Siriji bila prisiljena udati se za drugog muškarca iz BiH. Svoje prvo dijete ona je rodila na teritoriji pod kontrolom ISIL-a, a drugo u kurdskom kampu gdje se danas nalazi.