Umrla prva britanska premijerka

Odlazak “Čelične Lady”: Margaret Thatcher umrla u 88. godini od posljedica moždanog udara

Hina

Poznata pod nadimkom "Čelična Lady", Thatcher je bila prva žena na položaju premijera Ujedinjenog kraljevstva, na koju dužnost je stupila 1979. godine i na njoj bila sve do 1990



U 88. godini života danas je umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, javio je Reuters, navodeći kako je preminula od posljedica moždanog udara.



Čelnici europskih institucija istaknuli su u ponedjeljak u povodu smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher da je ona bila veliki državnica, zaslužna za neka europska postignića, ali i da je bila rezervirana prema nekim europskim projektima.»Ona je bez sumnje bila velika državnica, prva premijerka u svojoj zemlji i oprezni, ali angažirarni čimbenik u Europskoj uniji. Ostat će upamćena po svojim doprinosima, ali i po svojim rezervama prema našem zajedničkom projektu. Potpisala je Jedinstveni europski akt i pridonijela stvaranju jedinstvenog tržišta«, istaknuo je u svojoj poruci predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.Barroso je istaknuo da je barunica Thatcher bila veliki zagovornik »proširenja europske obitelji na zemlje srednje i istočne Europe, koje su bile s druge strane željezne zavjese«.»Njezina ostavština uvelike je oblikovala Ujedinjeno Kraljevstvo kakvo je danas, uključujući i posebnu ulogu Velike Britanije u Europskoj uniji koja traje i danas«, dodaje Barroso.Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je ona obilježila »britanski i europski politički život«. »Unatoč našim jasnim političkim razlikama, Margaret Thatcher je osoba od povijesnog značenja. Margaret Thatcher je na početku svoje karijere bila privržena Europljanka, koja je potpisala Jedinstveni europski akt. Bez obzira slagao se netko s njezinom politikom ili ne, Margaret Thatcher je pokazala politika još uvijek može biti snaga sposobna za promjene«, rekao je Schulz.Jedinstveni europski akt je ugovor potpisan 1986. godine kojim je prvi put značajnije modiciran Rimski ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici i koji predstavlja pravni temelj za stvaranje jedinstvenoga tržišta, koje je počelo funkcionirati 1. siječnja 1993. godine.Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak u Londonu u 87. godini života od posljedica moždanog udara. Bila je premijerka od 1979 do 1990., a nazivali su je »željeznom lady«.


Poznatija pod nadimkom “Čelična Lady”, Thatcher je bila prva žena na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva, na koju dužnost je stupila 1979. godine i na njoj bila sve do 1990.




U svojim dvadesetim godinama života kandidirala se na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborima i bila najmlađa kandidatkinja na izborima u Velikoj Britaniji ikada. U Vladi Edvarda Heatha 1970. godine dobila je mjesto ministrice obrazovanja, da bi poslije pada konzervativne vlade 1974. godine postala šefica Konzervativne stranke i vođa oporbe.


Povratkom konzervativaca na vlast postaje ne samo prva premijerka već i osoba s najduljim stažem na mjestu predsjednika Vlade Velike Britanije od 1827. godine.


Smatra ju se za jednu od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. Mandat su joj obilježili brojni rezovi, poput smanjenja programa socijalne pomoći i ovlasti sindikata, te privatizacije nekih industrija. Dala je ostavku zbog nepopularne politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci.


S američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom stvorila je snažan savez protiv komunizma, a bila je protivnica ujedinjenja Njemačke smatrajući da će ona biti prejaka i dominirati Europom. Snažne veze stvorila je i sa sovjetskim vođom Mihailom Gorbačovim.


Njezina radikalna desna stajališta toliko su uzdrmala britansku politiku da je čak i laburistička vlada kasnije prihvatila neke od njezinih politika.


Radoholičarka s često 18-satnim radnim vremenom, nakon izbora 1979. pokrenula je socijalne i ekonomske reforme kako bi zemlju izvukla iz krize. Pokrenula je političku filozofiju temeljenu na natjecanju i privatnom poduzetništvu koja će se kasnije nazvati »thatcherizmom«.


Bivši premijer harold Macmillan opisao ju je »briljantnim tiranom, okruženom mediokritetima«, a njezin prethodnik na dužnosti i u čelništvu konzervativaca Edward Heath bio je manje galantan nazvavši je »tom prokletom ženom«.


Godine 1982. Britanija se od domaćih okrenula na vanjskopolitičke teme kada je Thatcher poslala pomorske snage na Falklande, nakon što su ih zauzele argentinske snage. Unatoč tome što je izgubila 255 vojnika i nekoliko ratnih brodova, Britanija je povratila Falklande pod svoju vlast.


Dok je 1981. Thatcher bila jedna od najnepopularnijih premijera svih vremena u Britaniji, dvije godine kasnije, na valu uspjeha falklandskog rata, ponovno je osvojila vlast, kao i treći puta, 1987.


Godine 1984. zamalo je izbjegla antentat kada je IRA postavila bombu u hotelu u Brightonu u kojem se nalazilo. Poginulo je pet gostiju, neki od premijerkinih suradnika bili su teško ranjeni, a ona je prošla neokrznuta.


Dala je ostavku 1990. zbog nepopularnosti svoje politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci. Nakon 11 i pol godina neprekinute vlasti na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major.


»Napuštamo Downing Street posljednji put nakon 11 i pol divnih godina i vrlo smo sretni da ostavljamo Ujedinjeno Kraljevstvo u puno boljem stanju nego je bilo kada smo tu došli«, kazala je opraštajući se.


Margaret Hilda Thatcher, barunica Thatcher, rođena je 13. listopada 1925. u britanskom mjestu Granthamu na istoku Engleske kao kći prodavača povrća.


Od ranih godina bila je u politici, završila je kemiju na Oxfordu, a kasnije studirala i dobila titulu odvjetnice. Bila je udana za Denisa Thatchera, poslovnog čovjeka, s kojim je imala blizance, sina Marka i kćer Carol.


Kao ministrica obrazovanja 1973., frustrirana zbog lošeg odjeka svojih ideja u javnosti i zbog toga što ju tadašnji premijer nije želio slušati, Thatcher je u jednoj televizijoj emisiji izjavila kako ne misli da će tijekom njezina života žena biti izabrana za britansku premijerku. Ubrzo se pokazalo da je bila u krivu.


Imala je seriju blažih moždanih udara 2001. i 2002., a njezin politički život zabilježen je u filmu »Željezna lady« s Meryl Streep, koja je za tu ulogu nagrađena Oscarom.


Britanski premijer David Cameron rekao je da je Britanija izgubila osobu koja je bila »veliki vođa«. »Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku«, rekao je Cameron u poruci.


Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji.


Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena je počasnom građankom grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta »za izvanredan doprinos društvenim znanostima u polju pravnih i političkih znanosti, napose međunarodnih odnosa, te za državničko, diplomatsko i drugo javno djelovanje kojim je uvelike pridonijela prepoznavanju hrvatske znanosti i kulture u suvremenom međunarodnom okružju te razvoju suradnje između Republike Hrvatske i Velike Britanije«


Cameron prekinuo turneju


Smrt bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, koja je u ponedjeljak umrla od posljedica moždanog udara, nagnala je sadašnjeg predsjednika britanske vlade Davida Camerona da prekine mini turneju po Europi i vrati se u London, gdje je najavljeno da će pogreb »Željezne lady« biti svečan, s vojnim počastima,, ali ne i državnički, objavile su agencije.


»Mislim da će biti upamćena kao najveća mirnodopska britanska premijerka«, rekao je Cameron u izjavi za BBC. »Margaret Thatcher uspjela je iako je sve bilo protiv nje. Činjenica je da ona nije samo vodila našu zemlju, ona ju je spasila«, dodao je Cameron, koji je član Konzervativne stranke, kao što je bila i Thatcher…


Britanska vlada rekla je da će se svečani pogreb održati u londonskoj katedrali svetog Pavla, ali neće biti državni, sukladno željama obitelji. Datum pogreba još nije poznat, a pojedinosti će biti objavljene idućih dana.


»Bit će pozvan široki niz raznolikih osoba i skupina povezanih s Lady Thatcher«, stoji u priopćenju iz Cameronovog ureda. »Nakon crkvene službe, njezino će tijelo biti kremirano na privatnoj ceremoniji. Sve što se poduzima sukladno je željama obitelji Lady Thatcher«, dodaje se u priopćenju.


Sir John Major, koji je naslijedio Magaret Thatcher kao britanski premijer, nazvao je svoju prethodnicu »jedinstvenom osobom« i »istinskom snagom prirode«. Bivši laburistički premijer Tony Blair nazvao ju je »dominantnom figurom«, dok je njezin nasljednik Gordon Brown istaknuo njezinu »odlučnost i otpornost«.


Svijet joj odaje počast


Vijest o smrti osobe koja je u sve svjetske jezike uvela pojam »Željezna Lady« komentirali su politički čelnici diljem svijeta, i sadašnji i bivši.


»Odlaskom baronice Margaret Thatcher svijet gubi velikog zagovornika slobode, a SAD istinsku prijateljicu«, poručio je u pisanoj poruci američki predsjednik Barack Obama, osobito istaknuvši angažman Margaret Thatcher na jačanju britansko-američkog savezništva.


»Vijest o smrti Margaret Thatcher primila sam s tugom. Kao dugogodišnja predsjednica vlade obilježila je modernu Veliku Britaniju kao malotko prije ili poslije nje. Bila je izniman vođa našeg doba«, stoji u pisanoj izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel.


»U središtu njezinih uvjerenja bila je sloboda pojedinca«, dodala je Merkel, koju zbog inzistiranja na provođenju strogih mjera štednje u Europi često nazivaju »Željeznom kancelarkom«, što je aluzija na nadimak Margaret Thatcher.


Napomenuvši da »neće zaboraviti njezin doprinos okončanju Hladnog rata i podjeli Europe«, Merkel je za Thatcher rekla i to da je »u doba kad još nije bilo normalno da žena preuzme najviše demokratske dužnosti, ona je bila primjer mnogima koji su je slijedili«.


»Cijelim tijekom svojeg javnog života, a konzervativnim uvjerenjima koje je živjela u potpunosti, brinula je za sjaj Ujedinjenog Kraljevstva i njegove interese«, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, istaknuvši kako je Thatcher s Francuskom održavala »otvorene i odane« odnose i osobito naglasivši njezin »odlučni impuls« za gradnju tunela ispod kanala la Manche.


Španjolski premijer Mariano Rajoy u povodu smerti margaret Thatcher kazao je da su njezin neumorni angažman u pitanjima »slobode, demokracije i pravne države te čvrsta odlučnost za provedbu reformi vrijedno naslijeđe za današnje europske vlade« koje su »kao i Margaret Thatcjer 80-ih godina prošlog stoljeća, suočene s vrlo složenim izazovima koji zahtijevaju veliku količinu političke ambicije i hrabrosti«.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu preminulu britansku političarku ocijenio je »uistinu velikim političkim vođom, principijelnom, odlučnom, uvjerenom, snažnom i velikom ženom koja je bila nadahnuće cijelom jednom naraštraju političkih čelnika« i koja je bila gorljivi zagovornik Izraela i židovskog naroda.


»Odlaskom barunice Thatcher svijet je izgubio divu među svjetskim čelnicima«, izjavio je u pisanoj izjavi kanadski premijer Stephen Harper, naglasivši da je posjedovala »rijetku osobinu da utjelovi i definira epohu u kojoj je djelovala«, a ne da epoha definira nju, kao što je to slučaj s većinom.


»Zahvaljujući uspjehu svoje gospodarske politike, utjelovila je i samu definiciju modernog konzervativizma«, dodao je, navodeći posebno njezinu ulogu, zajedno s tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom i papom Ivanom Pavlom II, u »padu SSSR-a«, koji je otvorio put »razdoblju mira i napretka«.



 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izraze sućuti predsjedniku Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidu Cameronu, u povodu smrti Margaret Thatcher.


»Sa žalošću sam primio vijest o smrti Margaret Thatcher, jedne od najsnažnijih ličnosti britanske, europske i svjetske politike nemirnog 20. stoljeća i velike državnice koja je u jednom teškom razdoblju vratila Velikoj Britaniji političku i gospodarsku snagu, modernizirala političke institucije, a ujedno mnogo učinila i na promjeni percepcije o ženama u politici i na najodgovornijim mjestima«, stoji u poruci premijera Milanovića.


»Malo je premijera koji su, usprkos odlučnim i teškim reformama koje su provodili uspjeli osvojiti tri mandata zaredom. Uz to što je snažno zagovarala pristupanje Europskoj uniji zemalja srednje i istočne Europe, u Hrvatskoj ćemo je osobito pamtiti po odlučnoj podršci, potpunom razumijevanju i prepoznavanju uloga u ratu koji je devedesetih godina prošlog stoljeća bio nametnut Hrvatskoj«, poručio je hrvatski premijer.


»Bez obzira na političke razlike, nepobitno je da su dio rješenja premijerke Margaret Thatcher zadržale i buduće vlade suprotnih političkih pozicija. Znala je što u politici želi promijeniti, znala je kako to postići i to je dosljedno i odvažno činila. U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, molim Vas da primite iskrenu sućut zbog gubitka Margaret Thatcher«.



Oglasilo se i političko vodstvo Falklandskih otoka, koje je Margaret Thatcher nakon rata s Argentinom 1982. vratila pod kontrolu britanske krune.


»Ona je vrlo štovana osoba na Falkladnima zbog toga što nam je 1982. vratila slobodu i ovo će biti dan velike tuge za sve stanovnike Falklanskog otočja«, rekao je u telefonskom razgovoru Reutersu predsjednim osmočlane izvršne skupštine Falklanda Mike Summers.


Posljednji politički čelnik nekadašnjeg SSSR-a Mihail Gorbačov za Margaret Thatcher rekao je da je bila »velika političarka koja će ostati zabilježena u povijesti«. »Margaret Thatcher bila je velika političarka i sjajna osoba. Ostat će u našem sjećanju i u povijesti«, stoji u pisanoj izjavio zadnjeg sovjetskog vođe koji je bio izravni sugovornik Margaret Thatcher u trenutku prestanka Hladnog trata.


»Thatcher je bila političarka čija je riječ imala veliku težinu«, rekao je Gorbačov, pojasnivši da je njegov odnos d bivšom britanskom premijerkom bio »katkad težak, ne uvijek miran, ali obostrano ozbiljan i odgovoran«.


»U konačnici smo uspjeli ostvariti međusobno razumijevanje, a to je pridonijelo promjeni ozračja između naše zemlje i Zapada i dovršetku Hladnog rata«, kazao je.


Počast preminuloj britanskoj »željeznoj dami« odao je i bivši njemački kacelar Helmut Kohl, iako je Thatcher bila žustra protivnica najvećeg ostvarenja Kohlovog političkog života – ujedinjenja Njemačke.


»Jako sam cijenio Margaret Thatcher zbog njezine ljubavi prema slobodi, neusporedive otvorenosti duha, iskrenosti i izravnog načina ophođenja«, kaže se u Kohlovoj pisanoj izjavi.Nekadašnji američki predsjednik George Bush, otac predsjednika Georgea W. Busha, naglasio je da su načela koja je zagovarala Margaret Thatcher »pridonijela oblikovanju boljeg i slobodnijeg svijeta«.


»Margaret je nedvojbeno bila jedan od najžešćih branitelja slobode i tržišne ekonomije u 20. stoljeću – politička čelnica rijetke osobnosti koja je visoko uzdizala barjak svojih uvjerenja i čija su načela u konačnici pridonijela oblikovanju boljeg i slobodnijeg svijeta«, rekao je Bush, američki predsjednik od 1988.


»Ona je bila hrabra osoba, žena koja je shvatila da politički vođa mora imati snažna uvjerenja jer se narod ni na koji način neće moći sam odlučiti za nešto ako im njihovi vođe ne pokažu smjer kojim trebaju ići«, rekao je nekadašnji američki državni taknik Henry Kissinger, koji je tu dužnost obavljao tijekom predsjedničkim mandata Richarda Nixona i Geralda Forda.


Britanski rudari »slave prekrasni dan« 


Nakon vijesti o smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, regionalni dužnosnik britanskog sindikata rudara (NUM) David Hopper u ponedjeljak je izjavio da je danas »prekrasan dan« i da je »oduševljen«.


 »Upravo u ovom trenutku pijem u to ime. Ovo je prekrasan dan. Oduševljen sam. Danas mi je rođendan i to jedan od najljepših u mojih 70 godina života«, rekao je Hopper, sindikalni dužnosnik za sjeveroistok Engleske.


»Thatcher je sjeveroistoku nanijela više zla od bilo koga drugoga. I nije riječ samo o ugljenokopima – nastojala je uništiti sindikate, desetkovala je industriju i razorila naše zajednice«, gnjevno je rekao. »Engleska danas uvozi 40 milijuna tona ugljena svake godine. To je skandalozno«, dodao je.


»Pokušavamo organizirati zajedničku feštu na dan njezinog pogreba. Za njom ovdje neće biti previše suza, a mislim da neće baš puno ljudi ni gledati pogreb, bit će sigurno nekakva utakmica na TV«, ocijenio je.


Od 1985. gotovo 230 tisuća rudara izgubilo je posao, a vlada Margaret Thatcher je, nakon godinu dana odmjeravanja snaga između premijerke i rudara u štrajku, zatvorila 165 rudnika.


Papa Franjo istaknuo zauzimanje Margaret Thatcher za slobodu


Papa Franjo istaknuo je u brzojavu sućuti britanskom premijeru zauzimanje bivše britanske premijerke Margaret Thatcher za »promicanje slobode u obitelji naroda«.


Sveti Otac »podsjeća na kršćanske vrijednosti na kojima se temeljilo njezino javno djelovanje i zauzimanje za promicanje slobode u obitelji naroda«, ističe se u poruci.


Papa Franjo kaže u brzojavu da ga je vijest o smrti Thatcher »rastužila« i da će moliti za »njezinu obitelj i za britanski narod«.


Brzojav je u Papino ime državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone poslao britanskom premijeru Davidu Cameronu.