Afera lažnih vijesti

Objavljeni e-mailovi ukazuju na povezanost kampanje za Brexit i Rusije

Hina

Reuters

Reuters

Čini se da e-mailovi koje je iz Sunday Timesa prenio Observer ukazuju na to da su dužnosnici koji su se zalagali za istupanje, održali nekoliko sastanaka s ruskim dužnosnicima prije održavanja kontroverznog referenduma na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za to da Britanija istupi iz EU-a



LONDON E-mailovi koji su u nedjelju objavljeni u Sunday Timesu upućuju na tješnju povezanost između jedne od važnijih britanskih kampanja za Brexit i ruskih dužnosnika, usred parlamentarne istrage o mogućim posljedicama »lažnih vijesti« na ishod referenduma održanog u lipnju 2016.


Čini se da e-mailovi koje je iz Sunday Timesa prenio Observer ukazuju na to da su dužnosnici koji su se zalagali za istupanje, održali nekoliko sastanaka s ruskim dužnosnicima prije održavanja kontroverznog referenduma na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za to da Britanija istupi iz EU-a.


Mailovi Arrona Banksa, glavnog financijera kampanje Leave.EU i njegova pomoćnika Andyja Wigmorea upućuju na to da su obojica »u više navrata kontaktirala s ruskim dužnosnicima i s njima razgovarali o poslovnim mogućnostima od obostranog interesa«, piše Sunday Times.




List prenosi da je Banksa i Wigmorea s Aleksanderom Jakovenkom, ruskim veleposlanikom u Londonu upoznao Aleksander Udod, »osoba za koju se vjeruje da je član ruske tajne službe, koji je protjeran iz Velike Britanije nakon skandala s trovanjem Sergeja i Julije Skripal u Salisburyju«.


»Jakovenko je predložio poslovni dogovor. U skladu s njim Banks i Wigmore su trebali sudjelovati u procesu spajanja šest ruskih rudnika zlata u jednu tvrtku«, piše list.


Damian Collins, koji vodi odbor za istragu »lažnih vijesti«, smatra da je riječ o važnim informacijama.


»Ako ruska vlada želi razvijati odnose s prominentnim ljudima poput Arrona Banksa, ne samo imućnoga poslovnog čovjeka, već i najvećega privatnog financijera političkih kampanja u ovoj zemlji… mislim da bismo trebali imati pravo saznati kakav je taj odnos bio«, smatra Collins, član konzervativne stranke premijerke Therese May.


List piše da je e-mailove dobio od britanske novinarke Isabel Oakeshott, koja je za Banksa napisala knjigu »The Bad Boys of Brexit«.


Banks, koji je zajedno s Nigelom Farageom podupirao sastanke s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ranije je priznao da je se 2015. dvaput »zapio« s Jakovenkom.


»Dvaput sam se zapio se ruskim veleposlanikom, a jedanput sam s njim popio čaj«, kazao je za Sunday Times. »Riječ je o političkom lovu na vještice, kada su posrijedi Brexit i Trump«, rekao je Banks dodavši da je pristao o svemu govoriti u utorak pred parlamentarnim odborom.


Wigmore je tvitao da su mailovi »hakirani ili ukradeni« te da će dokazati da je »Damian Collins imao potpun pristup njihovim poslovima s Rusijom i američkim veleposlanstvom…. i s time tko je ukrao e-mailove«.