Pravda je sporta, ali...

OPTUŽBE ZA GENOCID Bivši pripadnici vojske bosanskih Srba uhićeni zbog zločina u Srebrenici

Hina

Reuters

Reuters

Protiv njih se vodi istraga zbog sudjelovanja u ubojstvu veće skupine Bošnjaka iz Srebrenice



Bivši visoki časnik vojske bosanskih Srba i još dvojica pripadnika te vojske uhićeni su u srijedu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ih tereti za genocid u Srebrenici te za etničke progone bošnjačkog stanovništva u drugim dijelovima istočne Bosne.


Iz državnog tužiteljstva u Sarajevu potvrđeno je kako su u Han Pijesku i Vlasenici u jutarnjim satima uhićeni Mile Kosorić (64), ratni zapovjednik Vlaseničke brigade vojske Republike Srpske, Rade Garić (43) koji je u toj brigadi bio zapovjednikom interventnog voda te Momčilo Tešić (54), bivši vojni policajac.


Protv njih se vodi istraga zbog sudjelovanja u ubojstvu veće skupine Bošnjaka iz Srebrenice. U mjestu luke kod Vlasenice iz konvoja u kojemu su bili civili koji su napuštali Srebrenicu nakon pada enklave u srpnju 1995. godine pripadnici brigade kojom je zapovijedao Kosorić izdvojili su veću skupinu ljudi koje su potom strijeljali. Na taj je način likvidirano najmanje trideset civila.




Tijela ubijenih nakon rata pronađena su u masovnoj grobnici kod sela Mršići.


Protiv Garića dodatna istraga se vodi i zbog ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice, a riječ je o ubojstvima, zlostavljanima i silovanjima što su ih nad bošnjačkim civilima počinili pripadnici vojske bosanskih Srba.


S područja vlaseničke oćine tijekom rata prognano je cjelokupno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti. Ubijeno je više od 1700 civila, a za posmrtnim ostacima oko 500 žrtava još uvijek se traga.


Kosorića i Tešića tužiteljstvo tereti za genocid, a Garića za zločin protiv čovječnosti.