'Budni as'

ODGOVOR PJONGJANGU Američki i južnokorejski piloti vježbaju udare na nuklearna postrojenja S. Koreje

Hina

Reuters

Reuters

Vježbe će uključiti simulirane precizne udare na fingirana sjevernokorejska nuklearna i raketna postrojenja, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane



Zajednička petodnevna vježba vojnog zrakoplovstva Južne Koreje i Sjedinjenih Država započela je u ponedjeljak, manje od tjedan dana nakon što je Pjongjang testirao balistički projektil koji prema njihovim tvrdnjama može dosegnuti ciljeve na cijelom teritoriju SAD-a.


Vježba je planirana prije prošlotjednog sjevernokorejskog lansiranja balističkog projektila i u njoj sudjeluje više od 230 vojnih zrakoplova i 12 tisuća vojnika. Riječ je o najvećoj takvoj vježbi u savezničkoj povijesti dvije zemlje.


Sjeverna Koreja upozorila je pak dan ranije da je vježba ‘Budni as’ provokacija koja će »samo povući za sobom još strašniju odmazdu i ubrzati samouništenje«.




Prema nepotvrđenim izvješćima južnokorejskih medija, u vježbi će, između ostalog, sudjelovati i dva supersonična bombardera dugog doleta B-1B Lancer.


Vježbe će uključiti simulirane precizne udare na fingirana sjevernokorejska nuklearna i raketna postrojenja, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane prema pisanju novinske agencije Yonhap.


Prošlog tjedna Pjongjang je ispalio interkontinentalni balistički projektil koji je prema tvrdnjama stručnjaka letio dalje od svih dosada testiranih iako se sumnja u tvrdnju Sjeverne Koreje da može nositi i nuklearnu bojnu glavu.


Južna Koreja i SAD redovno provode zajedničke vojne vježbe unatoč prijetnjama Pjongjanga koji tvrdi da se spremaju za napad na Sjevernu Koreju.