U TV prijenosu

OBNOVA SANKCIJA Trump objavio povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Hina

Reuters

Reuters

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu, prenijele su agencije

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu, prenijele su agencije. Petnaest mjeseci nakon što je stupio na vlast, 45. američki predsjednik je odlučio, kao što je i obećavao tijekom kampanje, izaći iz tog sporazuma koji je 2015. zaključio njegov demokratski prethodnik Barack Obama nakon 21 mjesec napornih pregovora. Odluka bi mogla povećati opasnost od sukoba na Bliskom istoku, izazvati zabrinutost europskih saveznika Amerike i poremetiti globalnu opskrbu naftom, piše Reuters.»Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma«, izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće.»To je bio užasan jednostran sporazum koji nije trebao nikad, nikad biti potpisan«, rekao je Trump u govoru iz Bijele kuće i naglasio da sporazum »nije donio spokoj. Nije donio mir. Nikada i neće«. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je da je predsjednik potpisao memorandum kojim naređuje agencijama da vrate sve sankcije uz nuklearni program Iranu koje je uklonio njegov prethodnik Barack Obama.»Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija«, najavio je Trump u obraćanju.

Sporazum defektan


Trump zamjera sporazumu što ima vremensko ograničenje i ne predviđa nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., ne uključuje nadzor iranskog programa balističkih projektila i ne ograničava iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.Također je rekao da sporazum nije spriječio Iran da vara i nastavlja razvijati nuklearno oružje.»Jasno mi je da ne možemo spriječiti iransku nuklearnu bombu u truloj, raspadajućoj strukturi sadašnjeg sporazuma«, rekao je Trump naglasivši da je »iranski sporazum bio je defektan u samoj srži«. Trump je najavljivao da želi ispregovarati novi sporazum s Iranom koji je takvu mogućnost odbacio i zaprijetio nespecificiranom odmazdom ako se Washington povuče.Obnova sankcija znači da će Iran teže prodavati svoju naftu u inozemstvu i teže se koristiti međunarodnim bankovnim sustavom.Iranski nuklearni sporazum mogao bi ostati djelomice netaknut, čak i bez SAD-a, piše Reuters i podsjeća da je iranski predsjednik Hasan Rouhani već naznačio da će Iran ostati privržen sporazumu.Cijene nafte pale su za 4 posto u utorak kada su mediji i prije objave prenosili da će se Trump povući.

Sankcije




Trump nije precizirao vrstu sankcija koje će biti uvedene i na koji rok, ali je upozorio da će »svaka zemlja koja će pomoći Iranu u nastojanju da izradi nuklearno oružje, biti izložena jakim sankcijama Sjedinjenih Država«.


Trumpov savjetnik Bolton objavio je da će odmah stupiti na snagu američke sankcije vezene uz nuklearni program za nove ugovore.Za stare ugovore zaključene s Iranom sankcije će stupiti na snagu u roku od 90, odnosno 180 dana, rekao je Bolton.U priopćenju na svojoj mrežnoj stranici ministarstvo je navelo sankcije vezane uz izvoz zrakoplova Iranu i trgovinu metalima.Trumpov govor bio je nestrpljivo očekivan na Bliskom istoku gdje mnogi strahuju od eskalacije s Iranom, ali i na drugom dijelu planeta, u Sjevernoj Koreji, prije summita Donalda Trumpa i Kim Jong Una o denuklearizaciji poluotoka. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je rekao da strahuje da će neuspjeh izazvati eskalaciju na Bliskom istoku.Osim Sjedinjenih Država, sve strane potpisnice su se do kraja zauzimale za kompromis koji smatraju »povijesnim«, naglašavajući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) redovno jamčila da Teheran poštuje odredbe teksta koji jačim civilno obilježje njegovog nuklearnog programa.