Posljedice Brexita

Novi šok za London: Škoti žele neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva

Hina

REUTERS

REUTERS

U slučaju održavanja još jednog referenduma i izglasavanja samostalnosti Škotske, bio bi to najveći šok za Ujedinjeno Kraljevstvo otkako je Irska proglasila samostalnost prije gotovo stotinu godina



Škotski glasači izglasali bi neovisnost i žele u iduće dvije godine još jedan referendum, pokazali su rezultati ankete objavljene u ponedjeljak koji ukazuju na to da bi se Ujedinjeno Kraljevstvo moglo razdvojiti nedugo nakon izlaska iz Europske unije.


Na pitanje o tome kako bi glasali na referendumu za neovisnost, 46 posto od 1019 ispitanih škotskih birača reklo je da bi glasalo za samostalnost, a protiv 43 posto, pokazuje anketa Michaela Ashcrofta.


Izuzimajući one koji su rekli da ne znaju kako bi glasali, rezultat bi iznosio 52 posto naprema 48 za neovisnu Škotsku.




“Otkrio sam da postoji mala većina koja je za novi referendum i za neovisnost Škotske, prvi put u više od dvije godine”, rekao je Ashcroft, konzervativac koji se protivio dolasku Borisa Johnsona na mjesto premijera Velike Britanije.


Johnson, koji je dužnost preuzeo prošlog mjeseca od Therese May i u Škotskoj je nepopularan, prošlog je tjedna izviždan dok je odlazio na sastanak sa škotskom premijerkom Nicolom Sturgeon koja od Londona zahtjeva da pristane na još jedan referendum.


Ovo je prva pobjeda za neovisnost Škotske u anketama od one agencije Ipsos MORI objavljene u ožujku 2017. te najveće vodstvo od objave niza anketa u lipnju 2016., nedugo nakon referenduma o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, rekao je Ashcroft.


U slučaju održavanja još jednog referenduma i izglasavanja samostalnosti Škotske, bio bi to najveći šok za Ujedinjeno Kraljevstvo otkako je Irska proglasila samostalnost prije gotovo stotinu godina, posebice u vrijeme kada se London suočava s mogućim posljedicama brexita bez sporazuma.