Odgovor na Ban Ki-moonove kritike

Netanyahu osudio “licemjerje” UN-a: Hamas od djece u Gazi pravi taoce, ali se Izraelu ponovo drži prodika

Hina

Govoreći na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o redovnom godišnjem izvješću o sudbini djece u oružanim sukobima, Ban Ki-moon je snažno kritizirao Izrael zbog smrti stotina palestinske djece tijekom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze i pozvao tu zemlju da osigura zaštitu djeci i civilima



JERUZALEM – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okomio se u petak na glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona nazvavši “licemjernima” njegove riječi o smrti palestinske djece u ratu u Gazi 2014.


“Ovo je crni dan za UN”, kazao je Netanyahu u priopćenju. “Umjesto da istakne činjenicu da Hamas od djece u Gazi pravi taoce kad puca iz škola, UN odluči ponovno održati prodiku Izraelu”.


“Očito nema kraja licemjerju”, dodao je on.




Govoreći u četvrtak na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o redovnom godišnjem izvješću o sudbini djece u oružanim sukobima, Ban Ki-moon je snažno kritizirao Izrael zbog smrti stotina palestinske djece tijekom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze i pozvao tu zemlju da osigura zaštitu djeci i civilima.


To je izvješće naišlo na kritike kad je objavljeno prošlog tjedna zbog toga što u njemu Izrael i palestinska militantna skupina Hamas nisu uvršetni na popis država i skupina koje krše prava djece.


U izvješću se navodi da je tijekom 50-dnevnog rata u Gazi prošle godine umrlo najmanje 557 palestinske djece i četvero izraelske, dok je ranjeno 4.249 palestinske i 22 izraelske djece.


Ban je u raspravi u Vijeću izjavio kako je “duboko potresen” patnjama djece uzrokovanim izraelskim vojnim operacijama.


“Pozivam Izrael da poduzme konkretne i hitne korake, uključujući i reviziju sadašnje politike i prakse, u cilju zaštite i sprečavanja ubijanja i sakaćenja djece, i da poštuje posebnu zaštitu koju uživaju škole i bolnice”, rekao je Ban.