Smrt Nikolaja Gluškova

Nema znakova nasilnog ulaska u kuću ubijenog Rusa u Londonu

Hina

Reuters

Reuters

Tijelo Nikolaja Gluškova pronađeno je u njegovu domu u New Maldenu na jugozapadu Londona, a obdukcija je pokazala da je umro od »pritiska na vrat«



LONDON Britanska policija priopćila je u ponedjeljak da nema znakova nasilnog ulaska u kuću ruskog poslovnog čovjeka koji je ubijen u Londonu prošli tjedan.


Tijelo Nikolaja Gluškova pronađeno je u njegovu domu u New Maldenu na jugozapadu Londona, a obdukcija je pokazala da je umro od »pritiska na vrat«.


Gluškov, koji je nekoć radio za rusku zrakoplovnu tvrtku Aeroflot, bio je suradnik pokojnog tajkuna Borisa Berezovskog, kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.




Policija navodi da se njegova smrt ne može povezati s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u južnom engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka, za koje Britanija optužuje Rusiju.


»Dosad nismo pronašli znakove nasilnog ulaska, ali se nastavlja forenzična istraga…«, rekao je zapovjednik Clarke Jarrett iz londonskog Protuterorističkog zapovjedništva.


»Moram istaknuti da ništa od onoga što smo dosad otkrili u našoj istrazi ne upozorava na bilo kakvu vezu s pokušajima ubojstva u Salisburyju i želio bih poručiti javnosti u New Maldenu da nema razloga za zabrinutost za zdravlje vezano za ovu istragu«.


Jarrett je također rekao da nema dokaza da je Gluškov otrovan.


Berezovski je bio jedan od najmoćnijih ljudi u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza. On je pobjegao u London nakon svađe s Putinom 2000. Nađen je mrtav u ožujku 2013. sa šalom vezanim oko vrata u kupaoni luksuzne kuće zapadno od Londona.


Policija i forenzični stručnjaci zaključili su da je Berezovski počinio samoubojstvo, ali je patolog rekao da ne može biti siguran radi li se o samoubojstvu ili zločinu.


Njegova smrt jedna je od 14 slučajeva koje britanska policija i sigurnosne službe ponovno istražuju nakon pokušaja ubojstva Skripala.


Gluškov je bio prijatelj s Marinom Litvinjenko, čiji je suprug Aleksandar otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom 2006. To su ubojstvo, prema zaključcima britanske istrage, izvršila dva Rusa u operaciji koju je vjerojatno naredio Putin. Moskva je odbacila bilo kakve navode o upletenosti