Život pod lažnim imenom

Nakon što je 28 godina tajno živio u Švedskoj, američki dezerter otkrio svoj identitet

Hina

Sada u dobi od 49 godina David Hemler oženjen je Tajlanđankom, ima troje djece i radi za jednu švedsku vladinu agenciju, ali nije dopustio da novine objave njegovo lažno ime



STOCKHOLM Dezerter iz američkih zrakoplovnih snaga koji je tajno živio u Švedskoj od 1984. otkrio je svoj identitet i kontaktirao sa svojom obitelji u Sjedinjenim Državama koja se obradovala čuvši da je živ, javile su tijekom vikenda švedske novine.


Dagens Nyheter piše kako je David Hemler dezertirao u dobi od 21 godine tijekom služenja u američkoj zrakoplovnoj bazi u Njemačkoj nakon što se povezao s pacifističkom crkvom i razočarao se u politiku bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.


Autostopom je preko Danske otišao u Švedsku gdje se skrasio živući pod lažnim imenom proteklih 28 godina i nikom ne otkrivajući svoje pravo ime. Sada u dobi od 49 godina oženjen je Tajlanđankom, ima troje djece i radi za jednu švedsku vladinu agenciju, ali nije dopustio da novine objave njegovo lažno ime.




Nakon što je dezertirao iz američke vojske postao je jedan od osam najtraženijih bjegunaca, prema pisanju novina, i očekivao je da ga vojna policija može uhititi u svako doba jer ga je tražio i Interpol i Europol.


Odlučio je otkriti se nakon što je njegova treća kći napunila dvije godine te može ići u jaslice tako da se njegova žena može lakše nositi sa situacijom ukoliko bi on bio uhićen. Kontaktirao je sa svojom obitelji u SAD-u prije četiri tjedna razgovarajući s bratom Thomasom koji je tada bio u Massachusettsu na poslovnom putu.


»Odmah sam znao da je David mada je imao čudan europski naglasak nakon svih ovih godina«, rekao je Thomas Hemler koji živi u New Jersey.


Članovi Davidove obitelji sada namjeravaju posjetiti ga u Švedskoj. Novine navode kako je on registriran u Švedskoj kao državljanin nepoznate zemlje koji je rođen u Zuerichu. Njegova odvjetnica Emma Persson smatra da neće izgubiti dozvolu trajnog boravišta u Švedskoj te da nije vjerojatno da će biti izručen Sjedinjenim Državama. »Moj scenarij iz snova je da odgovorne vlasti uvide kako sam već teško kažnjen za svoje postupke…Živim 28 godina u laži«, rekao je Hemler.