Zločin iz 1969.

Na sudu saslušan ginekolog optužen za krađu beba u Španjolskoj

Hina

Ines Madrigal - bila je jedna od ukradenih beba / Reuters

Ines Madrigal - bila je jedna od ukradenih beba / Reuters

Bivši liječnik Eduardo Vela optužen je za lažiranje rodnog lista i nezakonito zadržavanje maloljetne osobe dok je radio u bolnici San Ramón u Madridu. Državno odvjetništvo zatražilo je 11-godišnju zatvorsku kaznu a Vela je rekao da je nedužan



MADRID Sud u Madridu saslušao je u utorak 85-godišnjeg ginekologa optuženog za krađu novorođenčeta kojeg je 1969. predao drugoj ženi, čime je postao prva osoba kojoj se sudi u Španjolskoj u aferi »ukradenih beba«.


Riječ je o praksi kojom su desetljećima djeca oduzimana u rodilištima te prodavana i poklanjana osobama koje nisu mogle imati djece, dobrostojećim ljudima i onima bliskima tadašnjem režimu.


Bivši liječnik Eduardo Vela optužen je za lažiranje rodnog lista i nezakonito zadržavanje maloljetne osobe dok je radio u bolnici San Ramón u Madridu. Državno odvjetništvo zatražilo je 11-godišnju zatvorsku kaznu a Vela je rekao da je nedužan.




Tužbu protiv njega podnijela je 49-godišnja Inés Madrigal koja tvrdi da je Vela lažirao njen rodni list 1969. kako bi ju mogao oduzeti biološkoj majci u rodilištu te predati drugoj ženi koja je htjela bebu.


Ispred suda je više desetaka aktivista, uglavnom žena, u žutim majicama vikalo »želimo pravdu« tražeći da se otvore slični slučajevi ove prakse koja je trajala od 1939. do 1987.


Prosvjednici su naveli svoje vlastite slučajeve napominjući kako su odgovorne osobe oduzimale djecu majkama, siromašnima ili onima koje nisu pripadale političkoj orijentaciji režima generala Francisca Franca.


Majkama bi liječnici, medicinske i časne sestre govorile da im je dijete umrlo odmah po rođenju a one u šoku ne bi imale pristup ili nisu bile u stanju provjeriti istinitost.


Nakon Francove smrti 1975. te prestanka konzervativne diktature, praksa se nastavila 1980-ih godina.


Kada je Madrigal napunila 18 godina majka joj je priznala da je posvojena. Da bi mogla biti jedna od ukradenih beba počela je sumnjati prije osam godina kada je pročitala jedan tekst o toj praksi u bivšoj bolnici San Ramón u kojoj se rodila.


»Sva sam se bila naježila kada sam shvatila da sam ja jedna od tih beba«, rekla je okupljenim medijima. Majka koja ju je odgojila je umrla u međuvremenu a Madrigal još uvijek ne zna tko joj je biološka majka, kaže. Nada se da bi liječnik Vela mogao otkriti tu tajnu ali i tajnu drugih slučajeva.


On se pak činio fizički slabim te se trudio čuti pitanja u sudnici. Odbio je navode da je ukrao i predao Madrigal drugoj ženi a također je rekao da se ne sjeća da li je potpis na njenom rodnom listu njegov.


»Ja nisam znao više od onoga medicinskog«, rekao je. Osobe iz udruga, koje se nalaze u situaciji sličnoj onoj Madrigal, napominju kako njihove tužbe nisu rezultirale sudskim procesima jer su suci navodili nedostatak dokaza i zastaru.


Odvjetnik Inés Madrigal rekao je u utorak ujutro da bi slučaj liječnika Vele mogao otvoriti stotine drugih slučajeva. Ne zna se točno koliko je ukradenih beba bilo tijekom nekoliko desetljeća no španjolski mediji procjenjuju da bi se moglo raditi o 300.000 slučajeva.