Još gori

NAJRAZORNIJI U POVIJESTI Kalifornijom nastavljaju divljati divovski požari, vatrogasci na rubu

Hina

Reuters

Reuters

Najveći požar među njima, Mendocino Complex, u ponedjeljak je potukao rekord star nekoliko mjeseci, najrazornije vatre u smislu spaljene površine u nedavnoj povijesti te države na zapadu SAD-a



Više od 14.000 vatrogasaca iz čitavog SAD-a, pa čak iz Australije i Novog Zelanda u srijedu se borilo s divovskim požarima koji nastavljaju harati Kalifornijom pošto su spaljene tisuće hektara u gotovo mjesec dana.


Najveći požar među njima, Mendocino Complex, u ponedjeljak je potukao rekord star nekoliko mjeseci, najrazornije vatre u smislu spaljene površine u nedavnoj povijesti te države na zapadu SAD-a.


Od sredine srpnja, desetak osoba, od kojih najmanje četiri vatrogasca, poginula su u brojnim požarima koji haraju Kalifornijom, najnaseljenijom u Sjedinjednim Državama.




Od 27. srpnja Mendocino je već uništio približno 120.000 hektara. Svladan u razini od tek 34 posto, nastavio je harati pošumljenim, strmim i teško pristupačnim brdima oko Clear Lakea, sjeverno od San Francisca.


Težak pristup kao i suša te vrućina kompliciraju posao vatrogasaca, naglasila je CalFire, odgovorna kalifornijska služba.


Mendocino Complex uništio je najmanje 143 građevina, među kojima 75 stambenih kuća, a u opasnosti je još 11.000 građevina.


Meteorološka predviđanja govore da će ostatak tjedna biti i dalje vruć i suh, pogodan za požare.


Pentagon je u ponedjeljak najavio da će poslati u pomoć i vojsku. U nedjelju je američki predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe i naredio da savezna vlada pruži pomoć lokalnim vlastima.