Žele da im se glas čuje

Ministar optužio oporbu za nasilje, prosvjednike iz zgrade RTS-a izvodi interventna policija

Hina

Reuters

Reuters

»Ušli su nasilno. Ovo je preuzelo oblik koji nikad nije smjelo da preuzeti. Molili smo da se ne dogodi. Ali, ovakvo demoliranje imovine, zastrašivanje, lomljenje i napad na novinare nikad se ne smije dogoditi«, rekao je u subotu navečer Stefanović u povodu ulaska prosvjednika predvođenih vođom Pokreta »Dveri« i zastupnikom u Skupštini Srbije.



NOVO 22.15 Srbijanska žandarmerija počela je u subotu navečer iz zgrade Radiotelevizije Srbije u Beogradu iznositi prosvjednike protiv vlade koje je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović optužio za nasilan i rušilački upad i najavio da će »policija zaštiti sve novinare i građane«, a vođe prosvjeda poručili su da nasilja nije bilo i da žele da se i njihov glas čuje.


Pripadnici žandarmerije ušli su oko 21.30 u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode sudionike 15. po redu prosvjeda »Jedan od pet miliona«.»Ušli su nasilno. Ovo je preuzelo oblik koji nikad nije smjelo da preuzeti. Molili smo da se ne dogodi. Ali, ovakvo demoliranje imovine, zastrašivanje, lomljenje i napad na novinare nikad se ne smije dogoditi«, rekao je u subotu navečer Stefanović u povodu ulaska prosvjednika predvođenih vođom Pokreta »Dveri« i zastupnikom u Skupštini Srbije. Država će na ovo morati odgovoriti i svatko tko je bio u RTS odgovarat će prekršajno ili kazneno, najavio je StefanovićZa predstavnike oporbe koji su u zgradi RTS rekao je da »se diče makedonskim scenarijem« i »pozivaju ljude na nasilje i kršenje zakona« te ocijenio »A jad nemaju argumenata i kad ih narod ne podržava – pribjegavaju nasilju«. Stefanović je, u izravnom televizijskom obraćanju u programu komercijalne provladine TV PINK, koji je preuzeo RTS, rekao da »sve ovo šalje lošu sliku« i pozvao »sve građane i ljude koji su u RTS da se mirno raziđu« i »prekinu svaki vid nasilja«.U zgradu RTS-a ušlo je pedesetak prosvjednika, a sa njima nekoliko oporbenih vođa – uz Boška Obradovića, koji je i zastupnik u parlamentu Srbije, u RTS su ušli i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, jedna od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas, te Jelena Anasonović, jedna od organizatorki prosvjeda »1 od 5 milijuna«. U zgradu RTS ušlo je i nekoliko novinara te reporteri regionalne TV N1 tako da je veći dio događanja u RTS, praktički bio u izravnom prijenosu.Pri ulasku u zgradu RTS-a, kako se doznaje, bilo je polomljeno staklo na ulaznim vratima, ali u međuvremenu ozbiljnijih incidenata nije bilo. U zgradi su policija i žandarmerija. Čelnici oporbe i organizatori prosvjeda ustrajni su u zahtjevima da im se dozvoli izravno obraćenje u programu RTS.Prosvjednici traže medijske slobode, kraj Vučićeve diktatureDragan Đilas ponovio je da »suštinu zahtjeva« čini potreba građana za slobodom i slobodnim medijima.»Građani su ušli u zgradu RTS, ništa nije uništeno, možete se i sami uvjeriti«, rekao je Đilas novinarima naglasivši da prosvjedi traju tri mjeseca i žele da se čuju njihovi zahtjevi.


»Sedam godina Vučićeve diktature i laži je završeno večeras. Nitko od nas ne može očekivati da izađemo prije ispunjenja naših zahtjteva«, rekao je Obradović.»Tražimo da se omogući sloboda medija, da se čuje drugačije mišljenje. Tri mjeseca nas ignoriraju, ne možemo to dopustiti. Tražimo uključenje u program RTS uživo«, rekao je Obradović, apelirajući da nitko od prosvjednika ne bude nasilan.»Nemojte da se desi ništa ružno… Mi smo ti da večeras zaštitimo zakon. RTS je naša kuća«, rekao je Obradović.Pozvao je, kako je to pokazala snimka N1, prosvjednike da ne pružaju otpor dok ih iznose, ali je ponukao da sve snimaju mobitelom.Oporbeni čelnici su pozvali Beograđane da dođu pred zgradu RTS. »Tražimo da se omogući sloboda medija, da se čuje drugačije mišljenje. Tri mjeseca nas ignoriraju, ne možemo to dopustiti. Tražimo uključenje u program RTS uživo«, rekao je Obradović, apelirajući da nitko od prosvjednika ne bude nasilan.»Nemojte da se desi ništa ružno… Mi smo ti da večeras zaštitimo zakon. RTS je naša kuća«, rekao je Obradović.Zgrada RTS bila je zapaljena u listopadu 2000., tijekom masovnih prosvjeda kojima je srušen s vlasti Slobodan Milošević.Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan »Stop krvavim košuljama« zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića. Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili diljem Srbije.Sudionici i organizatori kažu da je ime prosvjedima »1 od 5 milijuna«, nehotice, dao osobno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poruke poslije prvog prosvjednog mimohoda da »na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim – izbora«.Osim primarnog zahtjeva da predsjednik Vučić i SNS odu s vlasti, traže se preduvjeti za fer i poštene demokratske izbore – počevši od slobode medija. Prosvjednici traže i profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije i smjene čelnika te kuće, a zahtjevi su u međuvremenu dopunjeni inzistiranjem na smjeni ministra policije Nebojše Stefanovića i zdravstva Zlatibora Lončara.

————-


Tijekom 15. po redu prosvjeda »1 od pet milijuna« u Beogradu skupina prosvjednika predvođena vođom Pokreta »Dveri« Boškom Obradovićem i jednim od osnivača Saveza za Srbiju Draganom Đilasom ušla je u subotu navečer u zgradu Radio-televizijeje Srbije (RTS), zahtijevajući da »vrate RTS narodu« i da se izravno uključe u program. U zgradu RTS-a ušle su i policija i žandarmerija MUP-a Srbije, a za sada nema incidenata.»Došli smo da vratimo Radio televiziju Srbije narodu. Nemamo problem s ljudima iz policije, niti sa zaposlenima u RTS-u. Mnogi od njih su na našoj strani. Samo hoćemo da se čuje i naše mišljenje«, rekao je Obradović. »Nećemo izaći dok nam ne dopuste da se obratimo građanima. Mi tražimo ono što nam pripada, njihov slogan je ‘Vaše pravo da znate sve’. E večeras smo došli po to pravo«, rekao je Obradović.Direktor RTSS Dragan Bujošević je, prema Obradovićevim riječima poslao poruku da ih ne pušta u program ida će će »prosvjednike policija izbaciti van« u 21 sat.Vođe oporbe pozvale su građane Beogarda do dođu pred zgradu RTS-a.Prosvjednici su ustrajni da ostanu u zgradi dok im se ne mogući da govore u programu javnog servisa.