'Fahrenheit 11/9'

Michael Moore novim filmom pozvao na otpor prema Trumpu: Povukao paralelu između Donaldova i Adolfova uspona

Hina

Ne trebaju nam molitve u ovom trenutku, treba nam djelovanje -Michael Moore / Reuters

Ne trebaju nam molitve u ovom trenutku, treba nam djelovanje -Michael Moore / Reuters

»U ratu smo za povrat naše države«, rekao je Michael Moore na crvenom tepihu u Torontu



TORONTO Redatelj Michael Moore poziva Amerikance da pruže »otpor« Donaldu Trumpu u novom dokumentarcu »Fahrenheit 11/9« o usponu na vlast milijardera, predstavljenom na filmskom festivalu u Torontu.


Film počinje izbornom večeri 9. studenoga (11/9 u SAD-u) 2016. koja označava pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima i izaziva potres u američkom političkom životu.


Radi se o neslužbenom nastavku njegova prethodnog filma »Fahrenheit 9/11« o dolasku na vlast Georgea W. Busha, dokumentarca koji je ostvario najveći prihod svih vremena.




Vjeran svojem smislu za provokaciju, Moore ne oklijeva povući paralelu između uspona na vlast Donalda Trumpa, uz pomoć demagoških obećanja, autoritarnosti i napada na medije, i uspona nacista Adolfa Hitlera u Njemačkoj tridesetih godina.


»Ne trebaju nam molitve u ovom trenutku, treba nam djelovanje«, kazao je američki redatelj u četvrtak navečer na premijeri filma na festivalu u Torontu.


»U ratu smo za povrat naše države«, rekao je on na crvenom tepihu.


Michael Moore traži od svojih sunarodnjaka da se politički umiješaju do izbora na pola mandata 6. studenoga u glavnim državama, u cilju pobjede nad republikanskim kandidatima i oduzimanja većine predsjedničkoj stranci u Predstavničkom domu i Senatu.


Njegov film trebao bi se početi prikazivati pet tjedana prije tih izbora.