MVP Srbije iznio svoju verziju priče o hrvatskoj prosvjednoj noti: Hrvatska je odbila našu notu

Hina

foto: REUTERS/Marko Đurica

foto: REUTERS/Marko Đurica

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije priopćava da je veleposlanica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MVP Srbije kako bi predala prosvjednu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su primiti notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je veleposlanica Srbije odbila primiti", navodi MVP Srbije.



BEOGRAD – Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je srbijanska veleposlanica Mira Nikolić na inicijativu službenog Beograda imala zakazan sastanak u hrvatskom MVEP-u, gdje je kanila predati prosvjednu notu zbog zabrane ulaska srbijanskim vojnicima u RH, ali su tu notu hrvatski diplomati odbili primiti i htjeli joj uručiti svoju, koju je, pak, ona odbila preuzeti.


Srbijansko ministarstvo je time reagiralo na ranije priopćenje hrvatskog da je srbijanska veleposlanica pozvana u MVEP kako bi se srpskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, 7. rujna na graničnom prelazu Bajakovo.


“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije priopćava da je veleposlanica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MVP Srbije kako bi predala prosvjednu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su primiti notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je veleposlanica Srbije odbila primiti”, navodi MVP Srbije.




Srbijansko ministarstvo ponavlja da je posjet izaslanstva Vojske Srbije bio najavljen, iako hrvatsko kaže da nije, i smatra da zabrana njihova ulaska u Hrvatsku “najblaže rečeno nije osnovana”.


U Beogradu kažu da je “ovakva odluka u suprotnosti sa temeljnim načelima moderne Europe” i da nije bilo nikakvih neprimjerenih postupaka niti reagiranja srpskog političkog vodstva na to.


“Podsjećamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komentirati komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih tijela”, navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici srbijanskog MVP-a.


U priopćenju se, međutim, ne navodi da je Vučić reagirao prije reakcije hrvatskog vrha i Hrvate prozvao da se ne žele sjećati svoje prošlosti i Nezavisne Države Hrvatske (NDH), i da zato Srbi moraju u Republici Srpskoj (RS) graditi memorijalni centar za žrtve ustaških zločina.


Izaslanstvo srbijanske vojske namjeravalo je u Jasenovcu sudjelovati na komemoraciji srpskim žrtvama toga logora.


Njihov nenajavljeni pokušaj da uđu RH hrvatski je državni vrh nazvao provokacijom.


Iz ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je u subotu da “pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike”.


Premijer Andrej Plenković je u subotu osudio tu provokaciju Srbije koju je spriječila hrvatska policija na graničnom prijelazu Bajakovo zabranivši ulazak u Hrvatsku 11 pripadnika vojske Srbije.


“Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta”, rekao je Plenković u izjavi u Banskim dvorima.