Cenzura online komentara

Kontroverzan zakon prošao u ruskom Parlamentu: “Uskoro ćemo razmjenjivati šale o vlastima, šaptom, u kuhinji”

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

U Rusiji je usvojen zakon kojim je moguće odrediti zatvorsku kaznu zbog "nepoštivanja vlade" putem komentara na društvenim mrežama. 



Ruski je parlament odobrio pomalo kontroverzan zakon koji omogućuje određivanje zakonske kazne za ljude koji na internetu pokažu “nepoštivanje vladinih ili državnih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina”, doznajemo s Guardiana. U narednim se danima očekuje da Putin potpiše zakon, čime će zakon stupiti na snagu. 


Kritičari za zakon kažu da podsjeća na zakonodavstvo nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Temeljem donesenog zakona, moći će se izreći kazna u iznosu od otprilike desetak tisuća kuna, pojedincu koji pokaže “nepoštovanje prema društvu, državi, službenim simbolima Rusije, ustavu ili vlastima”. Ponavljanje prekršaja dovest će do duple kazne ili 15 dana iza rešetaka, javlja Guardian. 


Šef moskovskog Sova Centra Alexander Verkhovsky, rekao je da se ljudi mogu suočiti sa suđenjem za “online komentare poput, Putin je gad ili zbog šala o parlamentu”. Ostali su iskazali zabrinutost da je zakon nejasno napisan, pa će se gotovo svaka kritika na internetu uključujući i satiru, moći gledati kao nepoštivanje”. “Uskoro ćemo razmjenjivati šale o vlastima, šapćući u kuhinji”, napisao je na Facebooku odvjetnik iz Moskve, Sergey Shvakin. Autor zakona, Andrei Klishas, senator iz Putinove stranke, kritiziran je od strane nekih vladinih družnosnika. “Ako budalu prestanemo nazivati budalom, ona neće zbog toga prestati biti budala” rekao je zastupnik Sergei Ivanov, iz stranke LDPR. Klishas opovrgava da je zakon nastao kao oblik cenzure.  Parlament je usvojio i odvojeno zakonodavstvo, koje će omogućiti vlastima da blokiraju internetske stranice koje oglašavaju “materijal pun nepoštovanja” ili “lažne vijesti”. Klishas tvrdi da zakon neće staviti metu na leđa neovisnim ili opozicijskim stranicama, te da neće utjecati na “tradicionalne medije”. Navedeni su zakoni krenuli u ruski parlament nakon što se povjerenje građana u Putina spustilo na 33% podrške. Jedan od uzroka nepopularnosti je podizanje dobne granice za pet godina. Iz Guardiana za Putina kažu da je vrlo osjetljiv na nešto što se može shvatiti kao uvreda. 2000. godine je bio meta satirične televizijske emisije naziva Kukly. U jednoj epizodi, Putin je prikazan kao zločesti gnom koji mrmlja prostote. Kroz nekoliko mjeseci, program je dospio pod državnu kontrolu, a šale su ubrzo nestale s ruskih ekrana, doznaje Guardian.