Klimatske promjene

Katastrofalne poplave u Veneciji: Slavna katedrala pretrpjela “smrtonosnu štetu”

P. N.

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Izmjeren je vodostaj od 187 centimetara, što znači da je više od osamdeset i pet posto grada poplavljeno.



Poplave u gradu Veneciji dostigle su drugu najvišu razinu u povijesti nakon onih katastrofalnih iz 1966. godine. Tada je bio zabilježen najviši vodostaj i iznosio je 198 centimetara. U utorak je u Veneciji izmjeren vodostaj od 187 centimetara, što znači da je više od osamdeset i pet posto grada poplavljeno, prenosi N1.


“Najviša razina vode u regiji tijekom više od pedeset godina ostavit će trajan znak. Sada, vlada mora slušati. Ovo su posljedice klimatskih promjena. Cijena će biti visoka”, objavio je na svom Twitter profilu gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro.


BBC prenosi da je bazilika sv. Marka poplavljena šesti put u više od tisuću godina. Brugnaro kaže da je ova slavna venecijanska katedrala pretrpjela “smrtonosnu štetu”. Kripta je u potpunosti potopljena i javio se strah oko strukturalne štete stupovima bazilike.


Na otoku Pellestrini koji dijeli južnu venecijansku lagunu od Jadranskog mora, stradao je 78-godišnji muškarac. Usmrtila ga je struja nakon što su poplavne vode stigle u njegov dom i uzrokovale kratki spoj, pokazuju preliminarne informacije koje je objavila novinska agencija ANSA. Britanski Guardian spominje još jednu žrtvu, za koju pišu da je pronađena u vlastitom domu.